Szegedi Arcok

Vásárlási idősáv: kinek árt és kinek használ Szegeden?

Kongó üzletek és drogériák, telített piacok és gyógyszertárak, időzavar a fogyasztók fejében?! November 23-a óta újra dübörög a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett, vásárlási idősáv. Na de, hogyan változtatott mindez a fogyasztói szokásainkon? Egyetértünk az intézkedéssel vagy csak elviseljük azt? A Szegedi Városkép és Piack Kft. igazgatóját, Rácz Attilát, és két szegedi kisbolt-üzemeltetőt, Adamik Zoltánt és Pintyi Lénárdnét kérdeztük.

Bár a piacokat papíron nem érinti a szabályozás, a gyakorlatban rengeteg a kérdés a fejekben, a hozzánk beérkező olvasói üzenetek alapján úgy tűnik, sokan értelmezik úgy, mintha – akárcsak tavasszal – a piacokra is vonatkozna az idősáv. Rácz Attilát, a Szegedi Városkép és Piac Kft. igazgatója elmondta, hogy a szegedi piacokat szerencsére nem érinti a szabályozás, ennek ellenére az mégis jól látható változásokat hozott a szegedi kofák életében. A maszk használat evidensé vált, pont úgy, mint a kézfertőtlenítés, a forgalom megnőtt, a 65 év feletti eladók viszont úgy döntöttek, egyelőre nem értékesítik portékáikat a szegediek körében, ami nyilvánvalóan kiesést jelent a számukra.

Az igazgató elmondta, hogy az elmúlt két hétben nagyon sok telefon érkezett hozzájuk, ma már viszont minden szegedi jól tudja, hogy a piacok gond nélkül látogathatók. Elmondása szerint egyre többen használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket és a maszkviseléssel kapcsolatosan is csak nagyon kevés esetben kellett, hogy a kollégái intézkedjenek. Rácz Attila szerint lassan, de biztosan mindenki hozzászokik a szabályokhoz.

A SZEGEDI KISBOLTOSOK, ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSÁRUSOK SZERINT NEM BIZTOS, HOGY ELÉRTE A CÉLJÁT A VÁSÁRLÁSI IDŐSÁV

Adamik Zoltán, a Zöldség-Gyümölcs Terasz vezetője szerint nem biztos, hogy elérte a célját a november közepén újonnan bevezetett vásárlási idősáv. Az üzletük szinte kong az ürességtől 9 és 11:00 óra között, a hétvégék pedig majdnem mínuszba vitték őket. A tavasszal meghozott döntések elmondása szerint sokkal hatásosabbak voltak. Szerinte hosszú távon minden szegedi kisboltot, privát drogériát és zöldség – gyümölcs értékesítőt nagyon rosszul fog érinteni a jelenlegi állapot.

Fotó: Török Kornél – Szeged365.hu

„AZ ELŐVIGYÁZATOSSÁGOT TÖBBEN POLITIKAI ÁLLÁSFOGLALÁSNAK TEKINTETTÉK” – FOGALMAZOTT PINTYI IGNÁCNÉ A JUHARFÁS ABC VEZETŐJE

Pintyi Ignácné, a Juharfás ABC vezetője szerint az, hogy különböző szankciókat vezettek be annak érdekében, hogy a szabályokat minél kevesebben szegjék meg, sokat segített rajtuk, kiskereskedőkön. A nyár folyamán ugyanis nagyon sok vásárló tiltakozott például a maszkviselés ellen és többen közülük az üzletvezetőket hibáztatták, hogy a vásárlás ideje alatt kötelezővé tették számukra a boltokban annak viselését. Véleménye szerint a második hullámot már többen veszik komolyan és figyelnek arra, hogy biztonságos körülmények között szerezzék be maguknak az élelmiszereket. Elmondása szerint az elmúlt két hétben csak nagyon kevés esetben kellett a vevőkre szólni és szerinte lassan, de biztosan mindenki hozzászokik és elfogadja azt, hogy nincs más lehetőség, mint betartani az előírásokat. Egyelőre gazdaságilag sem érzi a veszélyt, de mint mondta, mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy felhívják a szegediek figyelmét arra, hogy az adott idősáv előtt és után minden, 65 év alatti számára örömmel állnak rendelkezésre.

Török Kornél – Szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb