Közélet

4-5 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások díja Szegeden

4-5 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja Szegeden – írja a Forbes magazin, de nemcsak az albérleti árak csökkentek, hanem a kiadó lakások kínálata is rekordszámban bővült. Az Ingatlan.com adatai szerint az elmúlt öt évben nem volt ilyen széles a választék az év utolsó hónapjában.  

A tavaly decemberi adatokhoz képest országosan látványos áresést láthatunk az ingatlanpiacon. Szegeden és a legtöbb vidéki egyetemi városban csökkentek az albérleti díjak. Nálunk és Veszprémben 4-5 százalékos éves csökkenésről beszélhetünk, míg Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben 8-10 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja.

Fotó: beregihirek.hu

“Ezt a 4-5%-os csökkenést picit alacsonynak is tartom, ennél sokkal nagyobb mértékben csökkentek az albérlet árak Szegeden a tavalyiakhoz képest. A tendencia az volt, hogy a koronavírus előtti évben rengeteg lakás került a piacra, sokan vásároltak befektetési céllal, aminek következtében túlkínálat keletkezett a piacon. Ezzel szemben azonban a bérlők száma nem növekedett, sőt inkább csökkent. Tehát már a koronavírus előtt elindult egy csökkenés az ingatlanpiacon. Elkezdtek lefelé menni, úgymond normalizálódni az árak az előző évek hihetetlen növekedésével szemben. A koronavírus sem javított a helyzeten, ami miatt nagyon sok lakás üresen áll a mai napig” – tudtuk meg Kis – Jakab Rékától, a szegedi ArtHome Ingatlan alapítójától.

Fotó: Szabó Dávid

A Forbes cikke szerint az áresés a fővárosban is érezteti hatását: december elején rekordszámú, több mint 18,8 ezer kiadó ingatlanhirdetés volt elérhető, amivel párhuzamosan a kiadó lakások ára is régen látott mélypontra süllyedt, így Budapesten, ha valaki most keres albérletet akár 135 ezer forintos havi díjért is találhat.

Forrás: Forbes magazin

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb