Közélet

Te is fázol a panellakásban? A SZETÁV igazgatója szerint nem tekerték le a távfűtést

Jéghidegek a fűtéscsövek egyes szegedi panellakásokban – írta több olvasónk a napokban, a téma több Facebook csoportban is megjelent, a Szegedi Sztorikra kereszteltben (ez speciel Szeged 365 csoport, boldogok is vagyunk, amikor így pörög) a héten élénk vita folyt a témában: a felhasználók egy része kifejezetten fázik, más részük nem tapasztal semmi rendelleneset. Volt, aki azt írta, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyfélszolgálatára betelefonálva azt az információt kapta, hogy önkormányzati utasításra tekerték le a távfűtést a városban. Rákérdeztünk Kóbor Balázsnál, a SZETÁV igazgatójánál, hogy mi a helyzet…

NINCS NÁSZÉJSZAKAI FORRÓSÁG A SZEGEDI PANELLAKÁSOK EGY RÉSZÉBEN

Nagyjából másfél hete kezdtek el szállingózni felénk a hideg panellakásokról szóló e-mailek és Facebook-üzenetek, melyek többsége a tavaly télen tapasztalt 23-24 fokos meleg helyett 19-20 fokos hőmérsékletről számolt be. Kitty azt írja, hogy egy 6 hetes kisfiút nevelnek egy olyan lakásban, ahol néha a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet, kénytelenek voltak beüzemelni egy extra olajradiátort is, amely nyilván meg fog látszódni a villanyszámlájukon is.

Néhány komment a Szegedi Sztorik csoportból:

Mária: “Vegyél fel vastag zoknit, meg két takarót én is azt teszem, tényleg alig fűtenek!”

Anita: “Az Ilona utcában sincs melegünk, sőt 4x kellett (3 nap alatt) a hét eleji csőtörés után (elmondásuk alapján fél Rókuson nem volt melegvíz aznap délután 2-ig) kikönyörögni, hogy lelégtelenítsék a rendszert, mert 2 perc vízfolyatás után is csak éppen nem hideg víz folyt a csapból.”

Zsolt: “A fél város vacog a panelban. A SZETÁV nem tesz semmit… Állításuk szerint önkormányzati rendelet alapján csökkentették a hőmennyiséget a rendszerben. A megfázott ember jobban kivan téve a koronavírus fertőzésnek.”

A kommentek másik fele pont az ellenkezőjéről szól, a Felsővároson lakó Norbi 25-26 fok körüli nyári hőségről ír, a Vág utcában élő Nóra pedig arról írt, hogy 4 éve ki sem nyitották a radiátort, sőt, a hálószoba ablakot is egész nap bukón nyitva kell hagyni, hogy ne süljenek meg. A beérkezett üzenetekből és a különféle csoportokban zajló vitákból tisztán látszik, a szegedi paneltömbök egy részében hideg van, míg másutt semmiféle probléma nincs.

MEGKÉRDEZTÜK KÓBOR BALÁZST, A SZETÁV IGAZGATÓJÁT

Az ügyben Kóbor Balázst, a SZETÁV igazgatóját csíptük el, aki szarkasztikusan reagált arra, hogy önkormányzati utasításra tekerték volna le a távfűtést. Szerinte általában a szigeteletlen házak északi oldalán fáznak a szegediek, majd ironizált egyet azon, hogy most azok a lakóközösségek panaszkodnak, akik anno nem voltak hajlandóak belemenni a panel-rekonstrukcióba. Mint mondta, 23 távfűtési körzetük van, 245 hőközponttal, ezek közül mindegyik rendelkezik külső hőmérséklettől függő távvezérlővel. A diszpécser-szolgálatuk 24 órás, ha probléma van, kivonulnak kontroll-mérni, ilyenkor minden esetben a lakásba is bemennek. Mint mondta, azzal nem tudnak mihez kezdeni, ha valaki 23 fokban is fázik.

Kóbor Balázs (középen) SZETÁV igazgató szerint legalább akkora “baromság” hogy letekerték volna a távfűtést, mint az, amikor valaki a gáz fűtőértékének romlásával jön.

Miután közvetítettük felé a hozzánk beérkezett felvetést, hogy központi, önkormányzati utasításra tekerték volna le a szegedi távfűtést, először azt mondta, hogy nem kívánja kommentálni a dolgot, majd fél mondattal később mégis megtette azt, a nem túl diplomatikus “baromság” szót használva – ez utóbbi elég furcsán hangzott egy olyan cég vezetőjének szájából, amely nemrég egy felhasználó elégedettségi verseny első díját húzta be.

Nálatok mi a helyzet?

Minden stimmel vagy felétek is beütött a sarkvidéki időjárás?

Fotók: Szabó Dávid

Interjú: Pósa Tamara

Szöveg: Kisházi Sándor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb