Mindenmás

Jön a támogatás, most éri meg lecserélni a nyílászárókat!

Sokakkal együtt én is a homlokomhoz kaptam, amikor bejelentették, hogy akár hárommillió forinttal is támogatja a családok lakásfelújítását az állam: pár éve valósítottam meg én is egy komplett renoválást, jól jött volna akkor a pénzügyi segítség. Azért nagyon sokaknak még új alternatívákat nyit meg a 2021-ben induló program, a lehetőségekről Vaskó Tibor Gyulával, a szegedi Ajtó Világ tulajdonosával beszélgettünk.

JANUÁRTÓL INDUL A PROGRAM. DE MI A LÉNYEG?

2021 januártól 2022. december 31-ig érhető el a lakásfelújítási támogatás. A maximum hárommillió forintos forrás a 25 évnél fiatalabb gyermek – és a 12 hétnél idősebb magzat – után igényelhető, a folyósítás feltétele, hogy a család legalább egy éve az átalakításon áteső lakásban éljen. A teljes felújítási összeg 50%-át téríti meg az állam, anyagköltséget és munkadíjat fele-fele arányban lehet elszámolni számlákkal, az összeget pedig a munka befejeztével, utólag, egyszer lehet lehívni. Jó hír viszont, hogy a beltéri és kültéri munkálatokra is elszámolható a támogatás. 

Bonyolultnak hangzik? Igazából nem annyira az, de szerencsére Szegeden, a Bakay Nándor utcán az Ajtó Világnál egy ügyintéző segít a folyamat elindításában és menedzselésében, így januártól már neki is lehet vágni a munkának, mert természetesen nyílászáró cserére is el lehet lőni a lehetőséget.

NYÍLÁSZÁRÓCSERÉVEL EGYÜTT ÉRDEMES

Régi toposz, hogy felújítást csakis nyílászárócserével együtt érdemes tervezni, és ez most sincs másként. Télen a fűtés, nyáron pedig a hűtés költségein spórolhatunk nagyon sokat, és ha már az egész meló felét az állam állja, akkor miért ezt a tételt hagynánk ki?

“A nyílászárón azért sem érdemes spórolni, mert a minőség érezhető lesz a rezsiköltségekben is. Új építésű lakásoknál már például energetikai tanúsítványt kell kiállítani, akár hőkamerás fényképpel alátámasztva, így hamar kiderül, ha a kültéri nyílászáró nem hozza az elvárt szigetelést. Ez azonban a felújításokat nem érinti, de az most is igaz, hogy minél jobb minőségű ajtók és ablakok védik otthonunk melegét, annál kevesebbet kell majd fűteni.” – emelte ki Vaskó Tibor Gyula, aki azt is elmondta, hogy a kültéri nyírászárókat télen is le lehet cseréni, akár -10 fokos hidegben is elvégezhető a munka.

AKÁR EGY HÓNAP ALATT KOPPANHAT AZ ÖSSZEG

A MÁK-nak 30 napos elbírálási idő áll a rendelkezésre a támogatás megítélésére, és az ezt követő 5 napon belül utalniuk kell az összegét. Az elbírálás ideje független az igényelt támogatás összegétől, jó lesz viszont sietni, mert a beérkező igényléseket a MÁK a beérkezés sorrendjében fogja elbírálni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb