Mindenmás

Négyen érdemelték ki az idei évben a Vedres István díjat Szegeden

Idén is odaítélte a Vedres István díjakat az elismerést alapító Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Csongrád Megyei Építész Kamara, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara, valamint a Csongrád Megyei Urbanisztikai Egyesület. Az elismerést 2020-ban Bombolya Erzsébet okleveles építőmérnöknek, Kratochvill Mátyás építész kartográfusnak, Oltvai Béla építőmérnök és Susányi Tamás szakközgazdásznak adományozzák. Az idei díjakat a járványügyi helyzet miatt egy későbbi időpontban, ünnepélyes keretek között adják át az alapító szervezetek vezetői.

ISMERD MEG A NYERTESEKET

Bombolya Erzsébet okleveles építőmérnök a CSOMITERV-nél mélyépítő tervezőként eltöltött 17 év után saját tervező céget alapított 1992-ben, a Deltaterv Kft-t. Szakmai tevékenysége során munkatársaival lakóparkok, ipari létesítmények út- és alapközmű hálózatának terveit, településrendezési tervek közlekedési és közmű munkarészeit, utak, kerékpárutak, parkolók és közúti csomópontok engedélyezési és kivitelezési terveit készítette. Kiváló közösségformálásával, tárgyilagosságával segítette a vele együtt dolgozók munkáját. A Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Tagfelvételi Bizottságának tagjaként, majd elnökeként 16 éven keresztül vett részt a Kamara munkájában. A Kamara 2005-ben Alkotói Díjban részesítette.

Kratochvill Mátyás építész, kartográfus útja kiemelkedő rajztudású gyerekként a Vedres István Építőipari Technikumba vezetett. Származása miatt nem mehetett egyetemre, így folyamatosan képezte magát. Békéscsabán kezdett el dolgozni, onnan került a Szegedi Tervező Vállalathoz, amelyhez mindvégig hű maradt, így onnan is ment nyugdíjba, ott kezdett modellezéssel foglalkozni. Pályája során, több mint 200 makettet készített munkatársaival. Elkészítette az Árvíz előtti Szeged város modelljét, és a mai Szeged belvárosának modelljét, melyeket ma a nemrégiben felújított Szegedi Móra Ferenc Múzeumban láthatunk. Munkássága során számos jelentős térképet készített a városról, az Alföldről, a Bánságról, a Körösök völgyéről. Alkotásait számos jelentős történeti munka őrzi. Az általa gyűjtött és átrajzolt térképek, régészeti emlékek építész-generációknak adott útmutatást Szeged történetével kapcsolatosan.

Forrás: promenad.hu

Oltvai Béla építőmérnök a Profáma Építőipari Kft. nevű mikrovállalkozásával 30 éve megbecsült szereplője a magyar építőiparnak. Fő profiljuk a fúrt, úgynevezett dugóalap cölöpalapozás. Az ország egész területén vállalnak munkát, bevásárlóközpontok, mezőgazdasági, ipari, egészségügyi létesítmények, középületek, társasházak sora öregbíti hírnevüket. A következő évben olyan projekteken dolgoznak majd mint a tram-train szegedi járműjavító csarnoka, de vállalkozása végezheti el az Infektológiai Klinika cölöpalapozási munkálatait is.

Susányi Tamás az elmúlt 30 évben jelentős, városfejlesztést megalapozó elemző-, kutató- és tervező tevékenységet végzett, illetve irányított Szegeden. Ezek közül példaként kiemelhető a Biopolis Polus Program, az elektromos közösségi közlekedés fejlesztése, a geotermikus energia hasznosítása, a Smart City Szeged koncepció, az ELI Science Park-Inkubátorház és az Újszeged Liget program előkészítése. Munkáit korszerű és progresszív urbanisztikai szemlélet, tudományos igényesség és kellő távlatosság jellemzi. Tevékenysége közvetlenül szolgálja Szeged és Csongrád megye építészeti- és települési környezetének gazdagodását.

Vedres István látképe a szegedi várról/forrás:virtualis.sk-szeged.hu/

A VEDRES ISTVÁN-DÍJRÓL
A 2015-ben alapított Vedres István-díjjal az alapítók szervezetek a kiemelkedő előd, Vedres István iránti megbecsülésüket igyekeznek kifejezni. Emellett így ismerik el a kortárs mérnökök és építészek legjobbjainak munkásságát, szakmai érdemeit, valamint Vedres szellemi örökségének méltó képviseletét. Az alapítás óta minden évben 4 szakembernek ítélik oda az elismerést. A díj egy 70 milliméter átmérőjű bronz emlékplakett, mely Vedres István képmását ábrázolja.

A fiatalabbak körében is sikeres volt a mai nap:

Forrás: CSMKIK

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb