Közélet

Operatív törzs: közel 14 ezren szegték meg a szabályokat eddig és továbbra is jól jön a vérplazma

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt hétfőn 298 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf elmondta: az intézkedések közül 243 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. Közülük 62 embert figyelmeztettek, 90 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 91 feljelentést tettek.

A tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken hétfőn 15, míg üzletekben és bevásárlóközpontokban 40 emberrel szemben léptek fel a rendőrök – ismertette az ORFK szóvivője. Gál Kristóf hozzátette: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta összesen már 13 476 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

TOVÁBBRA IS JÓL JÖN A VÉRPLAZMA

A legtöbb településen továbbra is stagnál, illetve enyhén csökken a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben – mondta az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online keddi sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője ismertette: az 50. heti adatok alapján emelkedő tendenciát csak Szolnokon figyeltek meg. Az átlagosnál magasabb koncentrációt mértek Eger, Szolnok, illetve Szombathely szennyvizében, csökken a vírus örökítőanyagának koncentrációja Békéscsabán, Debrecenben és Szegeden – mondta. Hozzátette: az eredmények kedvező tendenciát mutatnak, de továbbra is fontos betartani a járványügyi intézkedéseket.

Galgóczi Ágnes szólt arról: továbbra is fontos segítség a vérplazmaadás, várják a két hete tünetmentes, 18 és 60 év közötti gyógyultak jelentkezését.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb