Kikapcs

Ahogy nincs karácsony Kevin nélkül, úgy nincs karácsony fenyő nélkül sem! Beszerezted már?

Ahogy nincs karácsony Kevin nélkül, úgy nincs karácsony fenyő nélkül sem. A frissen vágott, illatos, zöld növények szinte minden szegedi nappalijában megtalálhatók a szeretet ünnepén– vallják a kofák, akik a város legtöbb pontján már december elején elkezdték az értékesítést, ez pedig, ha akarjuk, ha nem bizony azt jelenti, hogy nyakunkon a karácsony.

Török Kornél kollégánk lencsevégre is kapott néhány ikonikus szegedi helyszínt, ahol biztosan megtalálod majd a legszebb fát, amit néhány napon belül az ünnepekre való tekintettel felöltöztethetsz.

Abban az esetben, ha viszont nem igyekszel, akár pórul is járhatsz, ugyanis a hazai fenyők ára nem, de a külföldről importáltaké igen csak megnőtt. Ez pedig természetesen nagy részt a koronavírus-járványnak köszönhető. A legkeresettebbek között még mindig a luc, az ezüst és a nordmann áll. A legkisebbek legalacsonyabb ára 3000 forint körül mozog, legyen szó a vágott, vagy akár a töves fenyőről, a legnagyobbak legmagasabb értéke pedig a 16.000 forintot is súrolhatja.

Mint azt a szegedi árusoktól megtudtuk, azok a családok, akik kisgyermekkel rendelkeznek rendszerint a nagyobb fák közül választanak, akik viszont egyedülállóak és/vagy már nyugdíjasok, a kisebb fák között keresgélnek. Hajdú Adrienn szegedi őstermelő szerint a nagy átlag olyan 5 és 10 ezer forint között költ fenyőre és szinte az utolsó pillanatban ugrik el érte. Véleménye szerint azonban még ezekben az esetekben is jobban megéri a piacon kaphatók közül választani, ugyanis azok hazai termelőktől futottak be a Napfény Városába és sokkal jobb minőségnek örvendenek, mint az import növények bármelyike.

A környezettudatosság viszont ezen a területen is kifejtette hatását, mesélte portálunknak Varró Eszter, az Oázis Kertészet vezetője. Ez pedig abban mutatkozik meg, hogy idén is sokkal többen döntöttek a töves, vagyis az újra elültethető fa, mint sem a vágott mellett. Emellett azt is megtudtuk, hogy egyre nagyobb divatnak örvendnek a cserepes fenyők is, amelyeket gond nélkül ellehet ültetni az ünnepeket követően. Ennek a technikának köszönhetően ugyanis a növény nem megy tönkre, sőt, a következő évben újra kiásható és ismét díszíthetővé válik.

“A fenyő az, amivel egyúttal hazavisszük a békét, a szeretetet és a türelmet, ez pedig hatással van ránk és arra ösztönöz bennünket, hogy minőségi időt töltsünk együtt a családunkkal a barátainkkal és önmagunkkal is.”

A szakértők szerint nem hiába ragaszkodunk évről-évre az egyre nagyobb és szebben díszíthetőbb fenyőkhöz, ugyanis ez az ünnepi időszak azon eleme, ami teljes egészében képes megidézni a gyermekkort.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb