Szegedi Arcok

Karácsony előtt kerülhet utcára egy szegedi nyugdíjas – két napja maradt, hogy szállást találjon

A Szegedi Sztorik Facebook csoportban – ami tulajdonképpen a Szeged365.hu egyik közösségi fóruma – kért segítséget Margit, egy helyi nyugdíjas, aki rendkívül nehéz helyzetbe került pont egy héttel karácsony ünnepe előtt. A hatvanöt éves, rokkantsági ellátásban részesülő asszonynak ugyanis alig két napja maradt, hogy új lakást találjon magának, különben az utcára kerül.

Fotó: Szabó Dávid

Margit 4 éve költözött Szegedre Budapestről, kezdte a történetét a Szeged365.hu-nak az asszony, a magas albérleti árak miatt hagyta ott a fővárost, és mivel kisebbik fia itt élt városunkban, ezért úgy döntött, itt kezd ő is új életet. Ezidáig nem is volt gond, szépen éldegélt a bérelt garzonlakásában, ahol viszont nemrégiben úgy megemelték a bérleti díjat, hogy azt már Margit nem tudta rokkantsági nyugdíjából megfizetni, ezért költöznie kellett. Elmondta, már akkor nagyon nehezen talált új albérletet, hiszen tapasztalatai alapján a kiadó lakások többségét a tulajdonosok szívesebben adják ki fiataloknak, egyetemistáknak.

Fotó: Szabó Dávid

Végül mégis sikerült új otthonra lelnie: a lakást közösen bérelték egy másik hölggyel, és Margit igazi kálváriája igazán csak itt kezdődött. A lakótárs barátja is állandó vendég lett közös otthonukban, aki bérleti díj fizetése nélkül nemcsak ott élt, hanem párjával együtt gyakran italozott is, megkeserítve Margit mindennapjait.

“Mikor szóvá tettem hogy ez így nem jó, akkor kezdődtek a gondok. Nem fogom én fizetni a más lakhatását! Főleg ilyen viselkedés mellett! A lakótársamnak és az élettársának nagyon nem tetszett, hogy szólni mertem! Rettegés volt az életem! Sokszor nagyobb társasággal italoztak a közös konyhánkban, nem főzhettem amikor én akartam, mert a lakótársam közölte, hogy neki kell a konyha! Pedig cukorbetegként nagyon fontos, hogy megfelelően étkezzek. Mindenért én voltam a hibás, nagyon sok volt a konfliktus közöttünk, úgy éreztem, nem tudom ilyen körülmények között normálisan élni az életem” – nyilatkozta Margit az elmúlt időszak megpróbáltatásairól.

Végül az italozó pár költözött ki a lakásból, így viszont Margit számára megfizethetetlenné vált a lakás, amelynek albérleti díját nem tudja megengedni magának.

“Éjjel – nappal az interneten a kiadó szobákat kerestem, de sajnos eddig nem jártam sikerrel. December 15 – én kellett volna kiköltöznöm ebből a lakásból. Amíg itt vagyok, minden nap + 8 ezer Ft késedelmi díjat kell fizetnem, ami egy újabb terhet jelent számomra. A megállapodás szerint szombatig végleg el kell mennem innen, de nincs hova” – árulta el Margit, aki arról is beszámolt, hogy már nagyon sok albérletes csoportban kért segítséget, elment a szegedi Karitászhoz is, mindent megtett, hogy minél több emberhez juthasson el segítségkérése, de eddig nincsen változás.

Fotó: Szabó Dávid

Margit egyre kilátástalanabbnak látja a helyzetét, közeleg a szombati határidő és még mindig nincs hova mennie, ezért továbbra is csak a remény él benne, hogy vannak még jó szándékú emberek, akik segítőkezet tudnának neki nyújtani élete legnehezebb időszakában.

Ha úgy érzed, tudnál segíteni Margitnak, itt tudod felvenni vele a kapcsolatot.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb