Közélet

Hiteltörlesztési moratórium: kiknek jár és kiknek nem jövőre a haladék?

Közeledik az év vége, ezzel együtt hamarosan lejár az a hiteltörlesztési moratórium, amellyel a kormány március közepe óta segíti azokat, akik a koronavírus járvány következtében fizetési nehézségekkel kerültek szembe. A moratórium minden lakossági és vállalati hitelszerződésre biztosított volt december 31-ig, bizonyos „veszélyeztetett” csoportok azonban 2021. június 30-ig továbbra is élhetnek vele. De kik, és milyen feltételekkel kapnak újabb hitelfizetési haladékot? És mire számíthatnak azok, akiknek most év végén lejár a jogosultságuk?

Fotó: nepszava.hu

Magyarországon március 19-től minden egyes hiteltípusnál mind a lakossági, mind a céges ügyfelek ugyanúgy megkapták a halasztás lehetőségét. A széles körű moratórium azonban az év végével lejár, és csak bizonyos, a járványhelyzetet leginkább megszenvedő rétegek számára él tovább – írja cikkében az Index, akik Bógyi Attila, a Magyar Bankszövetség munkacsoporti elnökének közreműködésével utánajártak a moratóriummal kapcsolatos legégetőbb kérdéseknek.

KIK SZÁMÁRA LESZ BIZTOSÍTOTT JANUÁR ELSEJÉTŐL TOVÁBBRA IS A HITELMORATÓRIUM?

Január elsejétől a törvény által meghatározott négy kiemelt társadalmi csoport számára hosszabbítják meg a moratóriumot: a gyermeket várók, illetve gyermeket nevelők számára; a nyugdíjasok, munkanélküliek, és a közfoglalkoztatottak számára.

Fotó: hiteleslizing.hu

JELEZNI KELL A BANK FELÉ, HA VALAKI SZERETNE ÉLNI A HITELMORATÓRIUM LEHETŐSÉGÉVEL JANUÁRTÓL

Mivel a bankok nem tudhatják, hogy ügyfeleik beletartoznak – e a négy kiemelt társadalmi csoportba, ezért, ha valaki élni szeretne a moratórium lehetőségével, erről legkésőbb december 31-ig értesítenie kell a bankját, illetve be kell mutatni számukra a jogosultságot igazoló szükséges papírokat.

A bankok decemberben elvileg minden érintett ügyfelet megkeresnek a fizetési moratórium meghosszabbításának szabályaival, ahogy tájékoztatnak a vele együttesen érvényes hitelfelmondási tilalomról is – írja az Index.

Fotó: napi.hu

HOGYAN BIZONYÍTHATOM JOGOSULTSÁGOMAT?

Ha erre ügyfélként adatkezelési felhatalmazást adunk, a bankok a korábbi hiteligénylési adatokat és a bankszámlára érkező jövedelem adatait felhasználhatják a jogosultság ellenőrzésére. Ilyenkor nem kell a jogosultságot igazoló dokumentumot, papírokat benyújtani. Viszont, ha a bank nem rendelkezik ezekkel az előzetes információkkal, az igénylőnek kell igazolnia jogosultságát. A járványhelyzetre való tekintettel elsősorban elektronikus úton juttassuk el a dokumentumokat a bankunkhoz.

Fotó: origo.hu

A CÉGEK ESETÉBEN EGYELŐRE A RÉSZLETSZABÁLYOK MÉG NEM ISMERTEK

A kormányzati ígéret szerint a vállalatok egy része is számíthat a Moratórium 2 segítségére. Várhatóan a vállalatoknál is bejelentkezéses alapon működik majd a rendszer, a jogosultságot pedig igazolni kell. A korábbi bejelentések alapján valószínűsíthető, hogy a hiteltörlesztési moratóriumot 25 százalékos bevételkiesésnél lehet majd igénybe venni, de ez majd egy jövőben megjelenő rendeletből derül ki, a részletszabályok egyelőre nem jelentek meg.

Fotó: profit7.hu

A MORATÓRIUM MEGHOSSZABBÍTÁSA UGYANAZOKRA A HITELEKRE LESZ ÉRVÉNYES, MINT TAVASSZAL

A hosszabbítás ugyanúgy a 2020. március 18-án már fennálló és már folyósított ügyletekre terjed ki. Közülük egy sem lett kizárva. Ezek pedig:

  • lakáshitelek;
  • a jelzáloghitelek;
  • a személyi kölcsönök;
  • az autóhitelek;
  • a gyorskölcsönök;
  • az áruhitelek;
  • a hitelkártyák;
  • a folyószámlahitelek;
  • a diákhitelek;
  • a vállalati hitelek
Fotó: hiteltanacs.hu

NEM LEHET MAGASABB AZ ADÓS ÁLTAL FIZETETT TÖRLESZTŐRÉSZLET, MINT AMENNYIT AZ EREDETI SZERZŐDÉS SZERINT FIZETNE

“Miután lejár a moratórium, úgy kell meghatározni a futamidőt, és úgy kell szétporlasztani a moratórium alatt felgyűlt, meg nem fizetett kamatot, hogy annak az együttes összege ne legyen magasabb, mint amit az ügyfél akkor fizetett volna, ha nem vett volna részt a moratóriumban” – fogalmazott az Indexnek Bógyi Attila, a Bankszövetség munkacsoporti elnöke.

A FUTAMIDŐ MENETRENDSZERŰEN MEGHOSSZABBODIK A MORATÓRIUMBAN TÖLTÖTT IDŐVEL

A futamidő mindenképpen menetrendszerűen meghosszabbodik a moratóriumban töltött idővel. Emellett magának a kamatporlasztásnak is van egy minimális futamidő-növelő hatása. Ez azonban minden ügyletnél egyedi, és függ a hitel típusától és a kamat mértékétől is.

Fotó: hiteltanacs.hu

AZOKRA, AKIK NEM TARTOZNAK A VESZÉLYEZTETETT CSOPORTOKBA HITELFELMONDÁSI TILALOM VONATKOZIK

Akik a négy felmentett csoport egyikébe sem tartoznak, azokra hitelfelmondási tilalom vonatkozik 2021. június 30-ig, továbbá a bankoknak is fel kell keresniük ezeket az ügyfeleket azzal, hogy valamilyen adósvédelmi eszközt ajánljanak fel nekik. A cél ilyenkor egy olyan megoldás születése a bank és az ügyfél közt, amely helyreállítja a fizetőképességet. Általában a bankok ilyenkor a törlesztőrészlet csökkentését szokták felajánlani, amelynek egyenes arányos következménye a kitolódó futamidő. Amennyiben ez mégsem sikerülne, a Moratórium 2 lejártával, 2021. június 30. után a bankok felmondhatják a szerződést.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb