Blog

PénzügyesAnyu Blog: Hogyan tudod most év végén a nyugdíj megtakarításhoz tartozó adójóváírást kihasználni, ha még most nincs nyugdíjmegtakarításod?

Azt gondolhatnánk reálisan, hogy nem ez az év az, amikor elkezdenek megtakarítani az emberek. Ennek ellenére mégis sokan gondolkodnak előrelátóan, hiszen idén elég erősen tolta arcunkba az élet, hogy minden kiszámíthatatlan és érdemes félretett pénzzel rendelkeznünk.

Év végén egyre többen kötnek nyugdíj célú megtakarítást is. Ennek az a nagyon egyszerű oka, hogy ilyenkor akár egy egész évi adójóváírást is szerezhetünk. Ennek összege változó, de mindenképpen a befizetett díjunk 20%-a, nyugdíjmegtakarítási formától függően 100 000 Ft, 130 000 Ft, 150 000 Ft, de akár együtt a kettő is kihasználható, maximum 280 000 Ft.

Az, hogy gondoskodunk kell a nyugdíjunkról, mert nagy valószínűséggel az állami nyugdíj nem lesz elég az életünk fenntartásához, ez egyre több embernek tiszta. Ha Te mégis bizonytalan vagy, akkor ebben a cikkemben kifejtem az okokat:

AZ ADÓJÓVÁÍRÁS ALAPFELTÉTELEI:

Rendelkezz valamilyen nyugdíj megtakarítási formával és SZJA tartalmú adót fizess magad után, vagy legyen olyan közeli hozzátartozód, aki jogán ezt igénybe veheted. Általában ez KATA-s egyéni vállalkozóknál probléma, vagy olyanoknál, akik a családi adókedvezménynek köszönhetően nem fizetnek SZJA-t.

MIT TEHETSZ, HA VAN MÁR NYUGDÍJCÉLÚ MEGTAKARÍTÁSOD, HOGY A MAXIMÁLIS ÖSSZEGET TUDD KÉRNI?

Nézd meg, hogy mennyi díjat fizettél be ebben az évben és egészítsd ki ezt az összeget önkéntes pénztár esetén 750 000 Ft-ra, nyugdíjbiztosítás kapcsán 650 000 Ft-ra. De ha ennél kisebb összeggel egészíted ki a díjat, akkor ennek arányában emelkedik a 20%-os adójóváírásod.

AMENNYIBEN MÉG NEM IS RENDELKEZEL ILYEN MEGTAKARÍTÁSSAL MI A TEENDŐD?

Akkor igen gyors döntést kell hozzál és a metódus ugyanaz, hogy ekkora összeggel kell indítsd a megtakarításodat. Ez nem jelenti azt, hogy minden évben ekkora összeget kell befizess a megtakarításodba. Megteheted azt is, hogy havonta kisebb összeget fizetsz, de év végén mindig kipótlod a kívánt összeggel. Sőt, akár nem is kell ezt minden évben megtenned, ez már a Te pénztárcád függvénye és a Te döntésed. Ezzel a módszerrel egy számodra biztonságos havi összeggel tudsz kalkulálni, de ha év végén prémiumot kapsz, vagy időközben valamilyen úton nagyobb összeghez jutsz, akkor fel tudod tornázni a maximális adójóváírást is.

HOGYAN TUDOD A MAXIMUM KIHASZNÁLNI?

Ha van két megtakarítási formád is, önkéntes nyugdíjpénztárad és nyugdíjbiztosításod is és éves szinten a maximum összegeket fizeted. Előfordulhat az is, hogy a házastárs egyik fele bejelentett alkalmazott. Saját jogán igényli az önkéntes pénztár utáni maximum 150 000 Ft-ot, a párja viszont KATA-s egyéni vállalkozó (tehát nem fizet SZJA-t és így nem jár neki ez a 20%) és így az alkalmazotti SZJA-ja terhére veszi igénybe  ő is a másik 130 000 Ft-ot egy nyugdíjbiztosítással kapcsolatban.

Ezt a 20 %-ot effektíve nem kapod kézhez majd csak nyugdíjbiztosítás esetén 65 éves korodban, nyugdíjpénztár esetén a mindenkori nyugdíjkorhatár elérésével. (Ez ugye kiszámíthatatlan, hogy mikor emelkedik). De ami biztos, hogy milliókat jelenthet számodra, ha ezt a lehetőséget kihasználod.

Az adójóváírást minden évben egyszer lehet igényelni a szokásos adóbevallás alkalmával a pénzintézet által kiállított igazolás alapján és a nyugdíjmegtakarításod számláján írják jóvá. Ha ezt idénre is igénybe szeretnéd venni, akkor rendelkezned kell már idén is ilyen megtakarítással és a pénzintézete válogatja, de legkésőbb jövő hét közepéig el is kell utalni az összeget, hogy a könyvelés számára is hagyjunk időt.

VAN FÉLTERETETT PÉNZED, AMIT ERRE SZÁNNÁL, DE NEM TUDOD MELYIK A MEGFELELŐ MEGTAKARÍTÁSI FORMA SZÁMODRA?

Kattints és töltsd ki a tesztet és a válaszokat kielemzem számodra, sőt ajándékba adom most ebook-omat is, ami az 5 leggyakoribb tévhitet tartalmazza a nyugdíjbiztosításokról, extraként pedig azt is elárulom miért fogsz örülni, ha ezt választod!

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi szakértője, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 06-30/799-5960

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb