Közélet

Szijjártó Péter: a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal 2022 tavaszára már használható lesz

A Szeged és Szabadka közötti vasútvonal 2022 tavaszára használható lesz – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Selakovic szerb külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatójukon.

SZEGED ÉS SZABADKA KÖZÖTTI VASÚTVONAL 2022 TAVASZÁRA HASZNÁLHATÓ LESZ

Magyarország és Szerbia kapcsolatai soha nem voltak olyan jók, mint jelenleg, és az elmúlt időben sokat dolgoztak azért, hogy ezt el lehessen mondani – jelentette ki Szijjártó Péter. A tárcavezető egyeztetett Nikola Selakovic szerb külügyminiszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon elmondta, a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal fejlesztését illetően megállapodtak, hogy 2022 tavaszára használható lesz, új összekötő kapcsot jelentve a két ország között.

A MAGYAR CÉGEK ÉRDEKLŐDÉSE NEM CSÖKKEN SZERBIA IRÁNYÁBA

Elmondta, a magyar cégek érdeklődése Szerbia irányába nem csökken, a Magyarországon kívüli beruházásokra kiírt pályázat keretében 24 magyar cég összesen 49 milliárd forintnyi szerbiai beruházást hajt végre a magyar kormány támogatásával. Hozzátette, a legnagyobb magyar vállalatok – így az OTP és a Mol – a szerb gazdaságban is fontos szerepet játszanak.

A GÁZELLÁTÁS BIZTOSÍTÁSÁRA ÚJ ÚTVONALAT HOZNAK LÉTRE

Arról is beszélt, hogy Magyarországnak és Közép-Európának a gázellátás mindig is kritikus kérdés volt. Törökországból Bulgárián és Szerbián keresztül újabb vezetéket építenek, és 2021 októberére lesz kész az a szakasz, amely a magyar-szerb határt és a nemzeti gázvezetékrendszert összeköti, új útvonalat hozva létre a gázellátás biztosítására – mondta.

SZERBIA CÉLJA, HOGY A MAGYAR KISEBBSÉG SZÁMÁRA SZAVATOLJA A TÖRVÉNYES JOGOKAT

A szerb tárcavezető kiemelte a kisebbségek fontosságát, hiszen ők – mondta – összekötő kapcsot jelentenek a két ország között. Szerbia célja, hogy a magyar kisebbség minden tagjának szavatolja a törvényben foglalt jogokat, és jó, hogy Magyarország erről minden európai fórumon szót emel – fogalmazott.

Forrás: MTI


    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb