Közélet

19 éves fiú volt a tegnapi nap legfiatalabb Covid-áldozata

A koronavírus legfiatalabb áldozata csütörtökön egy 19 éves fiú volt, számolt be róla mai online tájékoztatóján az operatív törzs. Müller Cecília arról beszélt, hogy nem javasolja, hogy különböző háztartásokból nagy számban összegyűljenek a családok karácsonykor.

EGY 19 ÉVES FIÚ VOLT A KORONAVÍRUS TEGNAPI LEGFIATALABB ÁLDOZATA

A pénteki adatok szerint a koronavírus legfiatalabb áldozata csütörtökön egy 19 éves férfi volt, akinél alapbetegségként bakteriális és gombás eredetű gyulladást tüntettek fel. A második legfiatalabb áldozat egy 33 éves férfi volt, aki heveny hasnyálmirigy-gyulladással és veseelégtelenséggel, valamint cukorbetegséggel is küzdött. Az elhunytak között van egy 34 éves férfi, akinek idült obstruktív tüdőbetegsége volt.

Az elmúlt 24 órában összesen 187 ember halt meg a koronavírus miatt Magyarországon, ez harminccal több, mint az ezt megelőző napon, akkor 157 halottról adott hírt a kormányzati tájékoztató oldal.

MÜLLER CECÍLIA NEM JAVASOLJA, HOGY KÜLÖNBÖZŐ HÁZTARTÁSOKBÓL NAGY SZÁMBAN ÖSSZEGYŰLJENEK KARÁCSONYKOR

Ez a karácsony a koronavírus-járvány miatt más lesz, mint amilyenek a korábbiak voltak, Müller Cecília pedig nem javasolja, hogy különböző háztartásokból nagy számban összegyűljenek.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy nem csökken jelentősen a kórházban fekvők száma sem, ez egy olyan adat, ami arra int, hogy óvatosnak kell lennünk, és a karácsonyi forgatag idején is rendkívül figyelnünk kell egymásra, és megakadályozni minden lehetőséget, ami a vírus továbbadását szolgálja.

Az is elhangzott, hogy az ünnep idejére hatályba lépő intézkedésekről Orbán Viktor miniszterelnök december 21-én fog dönteni.

TÖBB MINT 200 EZREN REGISZTRÁLTAK MÁR AZ OLTÁSRA A VAKCINAINFO.GOV.HU OLDALON

Az országos tisztifőorvos köszönetet mondott, hogy már több mint 200 ezren regisztráltak oltásra a vakcinainfo.gov.hu portálon. Kiemelte, hogy a védőoltások különbözőképpen hatnak, és a régi típusú technológiák ugyanúgy alkalmasak a védelem kialakítására, mint az újak. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni vakcináknak gazdag tárháza alakult ki, mindegyik más hatásmechanizmuson alapul.

MÜLLER CECÍLIA ISMERTETTE A VAKCINÁK TÍPUSAIT

  • A vírusvektor vakcina „leleményes”, ugyanis ebben egy ártalmatlan vírust használnak fel arra, hogy hordozza a vírusnak egy részét, amely ellen ki akarjuk alakítani a szervezetben a védelmet.
  • A fehérjealapú vakcinák a koronavírus tüskefehérjéit és más fehérjéket is tartalmaznak, ezek bevitelével védekezik a szervezet, és alakul ki a védelem a koronavírus ellen. 
  • A nukleinsav-alapú vakcinák RNS-, illetve a DNS-alapú vakcinák, amelyek úgy hatnak, hogy megtermeltetik a szervezettel azt a vírust bemutató anyagot, amire a szervezet válaszul az immunrendszert felkészíti és elkezdni termelni az antitesteket. 

“A vakcina, amire most várunk és az ünnepek között megérkezik Magyarországra, az utóbbi típusú” – mondta el az országos tisztifőorvos. Először az egészségügyi dolgozók kaphatják meg az oltást, részletezte, majd arra biztatott, hogy aki teheti, oltassa be magát, hiszen az egészségügyi dolgozók védettek kell, hogy legyenek a koronavírussal szemben, különben nem lesz, aki meggyógyítsa betegeket. Megjegyezte, nagyon bízik benne, hogy elsősorban a tudósok és a szakemberek szavai eljutnak az emberekhez.

“Kérem, hogy bízzanak a vakcinában, az első adag vakcina a két ünnep között érkezik, utána pedig folyamatosan érkezik az utánpótlás” – mondta el az országos tisztifőorvos.

Forrás: index.hu 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb