Közélet

Mégsem zár be a Cserkó? Úgy fest, egy vadonatúj kormányrendelet megmenti a bérlőket

Legkésőbb január 31-én bezár a Cserepes Sori Piac – írtuk meg az önkormányzat hivatalos oldalára feltöltött, november 27-i előterjesztés alapján. A nagy vihart kavart döntés úgy tűnik, újabb fordulópontjához érkezett: a Magyar Közlönyben péntek este megjelent határozat kalap – kabát kimondja, hogy az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérleti szerződése a bérlő egyoldalú, írásbeli nyilatkozata alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik.

Idézzük a 609/2020. (XII. 18.) kormányrendeletet:

“A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) ideje alatt lejáró, az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában lévő lakásra kötött lakásbérleti szerződés, valamint az állami vagy önkormányzati tulajdonú helyiségre vonatkozó bérleti szerződés új pályázat kiírása nélkül a bérlő egyoldalú, a veszélyhelyzet ideje alatt – de legkésőbb a szerződés lejártának utolsó napján – megtett írásbeli nyilatkozata alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik.”

Sőt, a következő pont már arról rendelkezik, hogy a bérleti díj sem emelhető a veszélyhelyzet végéig.

A helyzet furcsa: a rendelkezés a veszélyhelyzet végéig érvényes, amelyet november 10-én hosszabbítottak meg további 90 napra. Szóval, papírforma szerint, az eredeti dátum (2021. január 31.) után nem sokkal, február elején az önkormányzat kipaterolhatná a piac nehéz helyzetbe került bérlőit – viszont józan paraszti ésszel is elég nagy a valószínűsége, hogy év elején ismét meg fogják hosszabbítani a veszélyhelyzetet, további időt adva a bérlőknek a túléléshez.

A SZEGEDI PARKOLÓDÍJ-EMELÉSNEK IS LŐTTEK

A rendeletet tartalmazó Magyar Közlöny legfrissebb száma IDE kattintva tölthető le, amely a fentiek mellett tartalmaz még izgalmas tételeket – többek között a szegedi önkormányzat által tervezett 2021-es parkolódíj-emelésnek is lőttek:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb