Közélet

Megjelent a kormányrendelet: lőttek a szegedi parkolódíj emelésnek

A pénteken megjelent Magyar Közlöny többek között a helyi önkormányzatok adókivetését és az önkormányzati tulajdonban lévő cégek díjszabásait is újraszabályozta – adta hírül az Index. Ez pedig többek között azt is jelenti, hogy lőttek a szegedi parkolódíj emeléseknek.

A Magyar Közlönyben található 603/2020. kormányrendelet lényege nem más, mint, hogy a helyi önkormányzatok gazdasági társaságai és egyéb szervezetei – azok is, amelyek közszolgáltatást végeznek – nem emelhetnek díjat a rendelet hatályba lépésének napjától, sőt új díjat sem vezethetnek be, egészen 2021. december 31-ig, ez pedig azt is jelenti, hogy a meglévő díjakat sem emelhetik addig.

Ha a rendelet hatályba lépése előtt az önkormányzati tulajdonú szervezet szerződést kötött a díjemelésről, akkor az érvényben marad. Persze a kivétel most is erősíti a szabályt, például nem érvényes a legújabb korlátozás abban az esetben, ha az önkormányzat egy legalább kétéves időtartamra vagy határozatlan időre megkötött szerződésben „számszerűsíthető módon” meghatározta a díjemelés mértékét, vagy ha a díjemelésről október 31. előtt döntöttek. A rendelet 2021. február 8-áig hatályos.

CSÖKKENTENI VISZONT SZABAD AZ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A LAKÁSAIK VAGY EGYÉB HELYISÉGEIK BÉRLETI SZERZŐDÉSÉT

Növelni nem, de csökkenteni szabad az önkormányzatoknak a lakásaik és/vagy egyéb helyiségeik bérleti díját, akkor is, ha ezt a bérlő nem kezdeményezi. Sőt, a veszélyhelyzet végéig meg kell hosszabbítani minden állami és önkormányzati lakás vagy egyéb helyiség bérleti szerződését. 

Fotó: Szabó Dávid

A MAGYAR KÖZLÖNYBEN A KÖTELEZŐ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁST IS SZABÁLYOZTÁK

A közlönyben kijött egy kormányrendelet a kötelező egészségbiztosításról is. Az egészségbiztosító eszerint a szolgáltatókkal kötött finanszírozási szerződést továbbra is 30 napos felmondási idővel, rendes felmondással megszüntetheti, ám a törvény kimondja, hogy az egészségügyi szolgáltató nem bonthatja fel a finanszírozási szerződést rendes felmondással, vagyis írásban, indoklás nélkül. Tehát az állami és magánkórházak már nem bonthatják fel olyan egyszerűen a szolgáltatásokra vonatkozó megállapodásukat, mint eddig. Ez a rendelet is szintén a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés része, és jövő február 8-ig hatályos.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb