BUÉK2021Sport

Birkás Balázs: a mákos bejgliből bármikor, bármennyi jöhet karácsonykor

Birkás Balázs és nővére az utóbbi években határozottan átvették odahaza az irányítást: a szegedi testvérpár legújabb célja az elmúlt években ugyanis nem más volt, mint a szeretet ünnepén megteremteni az igazi békét és boldogságot. Ehhez pedig elengedhetetlen kelléké vált számukra a humor. A magyar világ- és Európa-bajnok kajakozó szerint ugyanis a karácsonyi időszakban a legfontosabb a tartalmas kikapcsolódás, a meghitt együttlét, a gondtalan időtöltés és a rohanó hétköznapokból való kiugrás.

„Az elmúlt években igyekeztünk a nővéremmel odahaza átvenni az irányítást az ünnepi készülődés felett annak érdekében, hogy ezek a napok valóban a megnyugvásról, a lazításról és az örömről szólhassanak. Ezzel együtt persze megpróbáljuk a szüleinket tehermentesíteni és arra kérni, hogy lépjenek ki a hétköznapi rohanásból és élvezzék az együttlétet, amire általában így, ilyen formában csak karácsonykor van lehetőségünk. A nővérem gondoskodik a dekorációról, a klassz dalokról és filmekről én pedig természetesen igyekszek biztosítani a jó hangulatot. Ezt egyébként minden évben az extra módon becsomagolt, nem feltétlenül hasznos ajándékokkal sikerül még inkább megspékelnem. A tavalyi évben például mindenki meglepetését alufóliába rejtettem el. Így aztán a nevetés napokon át biztosítva volt.”

Fotó: Szabó Dávid

A sportra való tekintettel azonban a reggeltől-estig való falatozás számára elmarad. Az ünnepi asztalon éppen ezért ugyan finom, ám egészséges ételek kerülnek előtérbe, – ennek persze nem mindenki örül közülük annyira – amelyekből Balázs elmondása szerint igyekszik mértékkel enni. Kedvencéről, a mákos bejgliről viszont nem hajlandó lemondani. Ez az az édesség, ami bármikor, bármekkora mennyiségben jöhet.

„Tagadhatatlan, hogy az egymást követő, együtt töltött napok a legtöbb családnál konfliktusba torkollanak. Ez nem egy egyedi dolog, viszont, mi éppen ezért törekszünk egymást kirángatni abból a bizonyos komfortzónából és a gyakran monoton mindennapokból azért, hogy ez a pár nap feszültségmentes legyen. Egyébként a családok nagy többsége sajnos tényleg hajlamos magával vinni a rokonokhoz a mindennapi nehézségeket, mi azonban szerencsére ki szoktuk kerül mindezt.”

Fotó: Szabó Dávid

Balázs számára az ünnepi időszakban a pihenés tehát szűk családi körben zajlik. A szentestét idén a szüleinél töltik, a karácsony napját nála ünneplik, 26-án pedig a nővérénél lesznek majd. A magyar világ- és Európa-bajnok kajakozó a beszélgetés végén reményét fejezte ki egy tartalmasabb és izgalmasabb új évben, illetve kiemelte, hogy bízik abban, hogy 2021-ben több versenyen is részt vehet majd, ugyanolyan sikerekkel, mint eddig.

Birkás Balázs üzenete a Szeged365.hu Olvasóinak:

„Azt kívánom, hogy mindenki legyen jó kedvű, legalább ezekben a napokban lássa meg az élet szép oldalát, még akkor is, ha erre alapjáraton nincs mindig lehetősége. A gondokat pedig ne vigye oda, ahova azok nem valók. A karácsony ugyanis a kikapcsolódásról szól.”

Fotó: Török Kornél – Szeged365/Szabó Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb