Szegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: egy srác, aki 24 éves korára világsikereket lapátolt össze

Birkás Balázs mindössze 24 éves de már most világ- és  Európa bajnok kajakozóként tartják számon. A szegedi születésű sporttehetség számára az elismerés a komfortzónán kívül van és a mindennapos munkában rejlik. A kajak király hisz abban, hogy azt a bizonyos sikert csak és kizárólag kellő áldozattal, rengeteg befektetett idővel és energiával lehet elérni és élvezni.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Birkás Balázs mindössze 12 éves volt, amikor először ellátogatott a szegedi vízitelepre, ahol azonnal a sport szerelmesévé vált. Már az első vízre szállás és csapások után biztos volt abban, hogy kajakozó szeretne lenni. A csapatszellem és a kihívás volt az, ami idővel még inkább megerősítette őt mindebben. Azóta több, mint 10 év telt el, ma már viszont világ-és Európa legjobb kajakos bajnokai között tartják számon. Bejárta a Föld több pontját. Megmérette magát számos versenyen, ahol többször állt Magyarországot és egyúttal Szegedet képviselve a dobogó tetején, úgy, hogy mindeközben a himnuszt érte, neki köszönetet mondva énekelte egy egész ország. Véleménye szerint ettől csodálatos dolog nincs is a világon.

És, hogy mire a legbüszkébb? Arra, hogy mindössze 20 éves volt, amikor a riói olimpián tartalékosként már részt vehetett, illetve arra, hogy a  2019. évi Európa játékokon K1 200 méteren ezüstérmet szerzett.

A kajakos igazi lokálpatriótának vallja magát. Él-hal Szegedért és a szegediekért. Pont úgy, mint a sportért. Jelenleg az NKM Szegedi Vízisport Egyesület tagja.

Itt tanult meg helyesen mozogni, versenyezni, élni, harcolni, túlélni, élvezni a sikert és büszkének lenni arra, hogy a Napfény Városának szülöttje. Jövőjét éppen ezért most egyenlőre itt is képzeli el. És, hogy megbánt-e bármit is az elmúlt 12 évből? Nem, semmit. És bár ilyen fiatalon óriási felelősség az ismertséggel bánni és jól bánni, igyekszik ügyesen lavírozni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb