BUÉK2021Szegedi Arcok

Juronics Tamás: hogyan lehetne rossz egy olyan év, amelyben megszületett a második kislányom

Érdekes évként tekint vissza 2020-ra Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, színházi rendező,a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője. Egyrészt, a koronavírus az egész évre rányomja a bélyegét, másrészt viszont a világ legcsodálatosabb ajándékát hozta el számára, hiszen megszületett második kislánya, aki december 24-én lesz éppen két hónapos. A népszerű koreográfus az első közös karácsonyról és az idei év szakmai kihívásairól mesél a Szeged365.hu olvasóinak.

„Sok szempontból hasznos és örömteli volt számomra ez az év, ezért végtelenül hálás vagyok a sorsnak. Jó munkákon vagyok túl, de manapság már önmagában az is örömre ad okot, ha az embernek van munkája. A másik dolog: hogyan lehetne rossz egy olyan év, amely elhozta számomra a gyermekáldást, október végén ugyanis megszületett a második kislányom” – összegezte az évet Juronics Tamás, majd elárulta, a pici születésével mindenképp meghitt, szűk családi körben tervezték eltölteni a karácsonyt, így a jelenlegi korlátozások nem borították fel az ünnepi terveiket.

Fotó: librarius.hu

„Amióta gyermek van a családban – négy és fél éves a nagyobbik kislányom -, azóta róla szól az ünnep. Azok a pillanatok a legfontosabbak, amelyeket ő észlel, az a boldogság, hogy ő varázslatként éli meg az ünnepet. Ez tölt el minket is örömmel, és ahogy növekszik, egyre nagyobb élmény lesz számára a karácsony szépsége.”

Juronics Tamás elmondta: az ünnep számára általában nem a pihenés időszaka szokott lenni, hanem a próbákról és előadásokról szól az év vége is. Igaz, most a járványhelyzet miatti korlátozások nem teszik lehetővé a közönséggel való személyes találkozást, a Szegedi Kortárs Balett mégis lankadatlanul folytatja a munkát a színfalak mögött. Előadásaikat áthelyezték az online térbe, ahol az adventi időszakban olyan nagy sikert aratott a társulat által életre keltett Hamupipőke, hogy kétszer is műsorra tűzték a színház Facebook oldalán. Az ünnepek alatt látható lesz Juronics Tamás rendezésében és koreografálásában az Álomutazó című mesemusical, valamint a szegedi együttes legnépszerűbb táncjátéka: a Carmina burana.

Fotó: Juronics Tamás hivatalos oldala, Hamupipőke

December elején új produkció született, amelyet zárt kapuk mögött kényszerült bemutatni a Szegedi Kortárs Balett. A Blue című alkotás különlegessége, hogy Juronics Tamás két másik koreográfussal együtt hozta létre.

„Nagyon lehangolt a döntés, hogy a színházak nem játszhatnak közönség előtt. Valahol egy pillanatig azt éreztem, hogy elmegy az alkotói kedvem, hiszen megszűnt a munka igazi célja, amit annyira szeretünk és várunk: a bemutató, a közönséggel való találkozás. Akkor egy kicsit elfogyott a lendület, de ez csupán pár napig tartott, és utána elindult egy időkorlát nélküli műhelymunka, ami szabadságot adott. A Blue talán január végén, február környékén már látható lesz, de úgy érzem, ezzel időt nyertem; tudok még rajta dolgozni, javítani, csiszolgatni, ami örömmel tölt el, mert a határidő nem befolyásolja az alkotást.”

Fotó: Juronics Tamás hivatalos oldala, Blue

Juronics Tamás üzenete a Szeged365.hu Olvasóinak:

„Kitartást kívánok azoknak, akik arra vágytak, hogy nagycsaládban ünnepeljék a karácsonyt, és most nem tehetik meg. Sok erőt, hogy elmúljon az ebből fakadó fájdalom, és a családok újra együtt lehessenek. Számomra, akinek a legfőbb kifejezőeszköze az érintés, a mozdulat, arra vágyom, hogy mielőbb újból megérinthessük, megölelhessük egymást, hogy ezzel kifejezhessük a szeretetünket.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb