Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: egy kicsit mégis lesz éjféli mise, esővel érkezik a Szenteste, és Ricky Martin is ünnepel

Esővel köszönt be a karácsonyi időszak az életünkbe, de szerencsére ma egy napig elfelejthetjük a kijárási korlátozást, sőt nem maradunk éjféli mise nélkül sem, igaz meglehetősen rendhagyó módon fog történni. Ma ünnepel Ricky Martin és az Alkonyat írónője is. Lassulj le egy picit, és töltsd a napot a szeretteiddel, mi pedig már hozzuk is a legfontosabb infókat mára!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

ÁdámÉva, Adala, Adália, Adél, Adela, Adelaida, Adélia, Adelin, Alinka, Azálea, Délibáb, Evila, Evita, Hermina, Iringó, Léda, Mínea, Noé, Noémi, Vica – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van Ádám és Éva napja, a karácsonyi ünnepkör legjelesebb napja, az adventi időszak utolsó napja, Jézus születésének előestéje, “Szent este” napja.
  • 202 éve született James Prescott Joule angol fizikus, a róla elnevezett hőelméletet megalkotója. 1840-ben meghatározta az elektromos vezető által keltett hő nagyságát, 1843-ban megfogalmazta a Joule-féle hőelméletet.
  • 183 éve Münchenben megszületett Erzsébet “Sissi” Amália Eugénia osztrák császárné és magyar királyné. A németek népszerű “Sissi” hercegnője a Wittelsbach-családból származó Miksa bajor herceg második leánya volt. Erzsébet hercegnő 1854-ben ment hozzá Ferenc József osztrák császárhoz. Szépségével és kedvességével nagy népszerűségnek örvendett. A családot ért tragédiák – többek között fiának, Rudolf hercegnek az öngyilkossága – súlyos depressziót okoztak nála, amelyet hosszabb európai utazásokkal próbált enyhíteni. Nehezen viselte a szigorú bécsi udvari etikettet, ezért többnyire Korfun az Achilleion kastélyban, vagy Magyarországon, Gödöllőn tartózkodott. 
  • 141 éve Edison bemutatta az izzólámpát. Edison 1879. december 24-én, karácsony estéjén, Menlo Park-i villájában mutatta be az izzólámpát. A világítótestet egy szénszál képezte, amely légmentes üvegbúrában izzott. Ekkor hétszáz villanykörte gyulladt ki a laboratórium parkjában. Riporterek és turisták hada érkezett New Yorkba, ámulva ünnepelték a tudóst, aki egy csapásra világhírű lett.
  • 73 éves lett Závodi János gitáros, a Mini, Kex, Non-Stop és a Piramis gitárosa.
  • 49. születésnapját ünnepli Ricky Martin énekes. Pályafutását szappanopera sztárként kezdte, majd hamarosan a latin könnyűzene egyik legkiemelkedőbb alakja lett.
  • 47 éve Hartfordban, Connecticutban megszületett Stephenie Meyer, a Twilight (Alkonyat) írónője.

MA NEM ÁRT KÉZNÉL TARTANI AZ ESERNYŐT

Az égi áldás már a reggeli óráktól velünk lesz, és egész nap kitart majd. Kár, hogy 10 fok körüli lesz a hőmérséklet, mert ha kicsivel hidegebb lenne, akkor bizony egész napos havazásban lenne részünk Szegeden…

EGYETLEN SZEGEDI SEM MARAD KARÁCSONYI ÜZENET NÉLKÜL

Az éjféli mise az online térbe költözik. Az ünnepi gondolatoknak ezúttal december 24-én, éjfélkor a Rádió 88 ad otthont. A jó kívánságokat most is Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke ismerteti.

SZENTESTÉRE FELOLDOTTÁK A KIJÁRÁSI TILALMAT

A kormány döntése alapján szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat. A lazítás december 25. reggelig tart, a 10 fős korlátozás marad, de ahogy eddig is, a 14 évesnél fiatalabbak nem számítanak bele a létszámba. 


A SZERBEK MÁR OLTANAK

Mármint nem tüzet, hanem a koronavírus elleni védőoltást kezdik el beadni. Az állami vezetők közül Vučić illetve Ana Brnabić kormányfő is az elsők között lesz, aki megkapja a Pfizer-BioNTech védőoltást

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb