Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: elkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása, havas eső is eshet ma Szegeden

Véget ért a három napos ünnepi maraton, elkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Hidegen indul a vasárnap, de felmelegedést hoz a jövő hét, és ez az a nap, amikor szülinapját ünnepli Gérard Depardieu. Főzz egy meleg kávét, és kezd a vasárnapot a Szeged365-tel!

ŐK ÜNNEPLIK A NÉVNAPJUKAT

János, Domán, Fabióla, Fabrícia, Lázár, Lázó, Teodor, Teofánia, Tifani – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 784 éve Julianus domonkos szerzetes hazaérkezett, miután magyarokat talált a Volga vidékén. Utazása során megtalálta a keleti magyarok egy csoportját a Volga-vidéki Magna Hungariában.
  • 449 éve született Johannes Kepler német csillagász, aki csillagászati távcsövet épített és leírta a bolygók mozgását. Meghatározta az égitestek fénysugarának törését áthaladva az atmoszférán, valamint a szemlencse és a szemüveg optikai törvényeit. Johannes Kepler lencserendszereket hozott létre és 1611-ben megépítette a csillagászati vagy Kepler-féle távcsövet. Leírta, hogy a bolygók ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül.
  • 198 éve jött világra Louis Pasteur, francia kémikus és mikrobiológus.
  • 119 éve látta meg a napvilágot Marlene Dietrich amerikai színésznő, énekesnő, A kék angyal és a Shanghai Express sztárja.
  • 105 éve megszületett Zsengellér Gyula válogatott labdarúgó.  A magyar válogatott 1938-as világbajnoki szereplésekor vált ismertté, ő lett a torna második legtöbb gólt szerző játékosa, a brazil Leonidas mögött.
  • 91 éve született Udvardi Erzsébet, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festő.
  • 72. születésnapját ünnepli Gérard Depardieu francia színész, az 1492 – A paradicsom meghódítása, A vasálarcos, a Pofa be! és az Asterix és Obelix szereplője. Emlékezetes, hog a Szegedi Szabadtéri színpadán is fellépett 2014-ben.

HIDEG LESZ A VASÁRNAP

Vasárnap dél felől megnövekszik a felhőzet, de a délelőtt még több helyen napos lesz. Délen, a Dunántúlon, majd estére északon is kevés vegyes halmazállapotú csapadék fordulhat elő: hószállingózás, havas eső, később pedig akár ónos eső is lehet. A keletire, délkeletire forduló szél északon élénk lehet. Hajnalban erősebb fagyokra, délután 0-2 fokra van kilátás.

ELKEZDŐDÖTT AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK OLTÁSA
December 26-én a Dél-pesti Centrumkórházban elkezdődött az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása. Mint minden európai uniós tagállam, Magyarország is 10 ezer oltóanyagot kapott erre a célra.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb