Közélet

Fordulat a koronavírus elleni harcban: elindult a magyar vakcina fejlesztése!

Kormánymegbízást kapott a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve – adta hírül az Index.hu. A munka már meg is kezdődött, jelenleg az állatkísérletek folynak, de a tervek szerint legkésőbb egy éven belül eljuthat a vakcina az előre hozott törzskönyvezésig.

Fotó: megérkezik az első adag Pfizer-vakcina Szegedre.

Az oltás kifejlesztésére a Nemzeti Oltóanyaggyár keretein belül kerül sor, és részt vesz benne a vírusvakcinák gyártása terén közel három évtizedes gyakorlattal rendelkező Fluart Kft. is. A klinikai kipróbálás az egyetem feladata, míg a vírust a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosítja annak nemzetközi szinten is igen korszerű, BSL 3-as besorolású laboratóriuma segítségével. 

Az oltás minden bizonnyal jól jön majd, hiszen a legóvatosabb becslések szerint is velünk marad a vírus belátható időn belül, és sajnos elég gyorsan mutálódik is. Mindenképp a fejlesztés mellett szól, hogy az ország nem függene a külföldi gyártóktól egy esetleges vakcinahiány esetén sem.

SZEGEDEN IS ELINDULT AZ OLTÁS

Idő közben elindult az oltás Szegeden, naponta 100 személyt terveznek beoltani Szegeden – tudtuk meg a Szegedi Tudományegyetem szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. A járványügyi frontvonalban dolgozó egészségügyi szakembereket mától, tehát 2020. december 31-étől kezdték el beoltani, az első oltásokat az Országos Mentőszolgálat szegedi dolgozói kapják meg.

Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb