BUÉK2021Szegedi Arcok

BUÉK 2021: Dr. Katona Márta – azt várom, hogy a normális kerékvágásba kerüljön vissza az életünk

Az újév egy csodálatos időszaka az évnek. Teli vagyunk az új kezdet reményével, régóta dédelgetett tervekkel, nagy fogadalmakkal és elhatározásokkal. Olyan időszak, amikor még mindenki tiszta lappal indulhat és szövögetheti álmait. A jelenlegi helyzetben viszont minden kívánságunk eltörpül amellett, amit Dr. Katona Márta, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának professzora, Szeged város díszpolgára is megfogalmazott, hogy egyetlen dolgot szeretnénk csak 2021-re, hogy minden visszatérjen a normális kerékvágásba.

Dr. Katona Márta a Szeged365.hu kérdésére elmondta, általában barátai társaságában szokta tölteni a szilvesztert, most azonban a jelenlegi járványhelyzet csak egy szerény ünneplést tett lehetővé, így férjével kettesben, tévézéssel és zenehallgatással búcsúztatták az óévet.

Megtudhattuk, hogy a doktornő családjában nagy hagyománya van az újévnek: ilyenkor nem maradhat ki az ünnepi menüből a lencseleves, amely a babona szerint meghozza a várva várt gazdagságot. De a doktornő arra is felhívta a figyelmet, hogy a népi hagyományok szerint újévkor tilos a mosás, a teregetés, a varrás, és nem ajánlatos kivinni a szemetet sem, mert a szerencsét is kiönthetjük a házból, de az is igaz, ahogy Katona Márta elmondta, nem sok háziasszonynak adatik meg, hogy eltölthessen egy teljes napot házimunka nélkül.

Fotó: u-szeged.hu

Ha a házimunkát nem is lehet teljesen kikerülni, egy biztos, a doktornő minden évben időt szakít rá, és meghallgatja a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét: „ez már régóta hagyomány a családunkban, nagyon szeretjük a bécsi újévi koncertet, nagyon szép program ez számunkra már évtizedek óta minden január elsején.”

A doktornő azt is elárulta, hogy bár előfordult korábban, általában nem tesz újévi fogadalmakat: „rájöttem, hogy nehéz betartani őket, különösen az ember súlyával kapcsolatos fogadalmakat. Úgy látom nekem a Covid időszakban sikerült leadnom pár kilót, ennek nagyon örülök. Érdekes módon pont a karantén alatt, amikor mások inkább felszednek. Nekem rendezettebb volt az életem ebben az időszakban, nem volt annyi rohangálás, így rendszeresebb volt az étkezésem is, és ez rögtön meglátszott. Most nem teszek fogadalmat, csak abban bízom, hogy túl leszünk ezen a járványon, és, hogy mindenki meggyógyul. Nagyon- nagyon drukkolunk, hogy most már ne legyen több áldozat és sikerüljön leküzdeni a járványt. Nagyon bízom a vakcinában.”

Fotó: u-szeged.hu

Katona Mártának ez a legnagyobb kívánsága 2021-re, hogy minden visszakerüljön a normális kerékvágásba, élhessük a megszokott életünket, és találkozhassunk a családtagjainkkal. „Sajnos attól, hogy csökken az igazolt betegségek száma, még nem szabad fellélegeznünk, mert ez a vírus itt lesz még egy darabig velünk. Ugyanúgy be kell tartani a szigorú, de alapvető higiénés viszonyokat, mint eddig: hordjunk maszkot, főként zárt helyiségekben, illetve kerüljük el a nagy csoportos társasági életet. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy adassák be a védőoltást, mert ez az egyetlen lehetőség, hogy megakadályozzuk és elkerüljük a súlyos betegséget. Azt kívánom, hogy mindenkinek maradjon meg a munkahelye, térjen vissza az élete a normális kerékvágásba, és hogy legalább a szeretteivel tudjon a megszokott módon, korlátozások nélkül találkozni.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb