Közélet

Orbán Viktor hamarosan újra dönt a kijárási tilalomról

A jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések január 11-ig, tehát jövő hétfőig tartanak, így például a kijárási tilalom is. Ezért várható, hogy a kormány a napokban dönt ezekről, ahogyan azt egyébként az egyik minisztérium már előre is vetítette – írja a Portfolio.hu.

A HÉTEN ÚJABB FONTOS, MINDEN SZEGEDI ÉLETÉT BEFOLYÁSOLÓ BEJELENTÉS JÖHET

Orbán Viktor december 7-én jelentette be, hogy a járvány féken tartása érdekében hozott korlátozó intézkedések január 11-ig maradnak érvényben. December 10-én meg is jelent a rendelet, amely többek között tartalmazta a kijárási tilalom meghosszabbítását, de ugyanúgy fennmaradt a középiskolások digitális tanrendje, az üzletek korábbi zárása, a gyülekezési tilalom. A kijárási korlátozást csak szentestére oldotta fel átmenetileg a kormány.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a héten dönteni kell, a napokban tehát újabb fontos bejelentés jöhet, vagy a csütörtökön szokásos kormányinfón, vagy valamelyik Operatív Törzs tájékoztatón. Sőt, az is lehet, hogy egy szimpla miniszterelnöki Facebook videó lesz belőle, de egy valami biztos: a Szeged365.hu-n az elsők között fogunk beszámolni róla.

MIT MUTATNAK A SZÁMOK?

A legfrissebb járványügyi adatok a helyzet javulására utalnak – írja az idézett portál. Összességében az adatok azt sugallják, hogy az év végén is fenntartott korlátozó intézkedések az iskolai téli szünettel párosulva támogatták a fertőzés visszaszorítását.

Az operatív törzs a járványügyi helyzet legutóbbi értékelésekor is úgy fogalmazott, hogy a bevezetett intézkedések elérték a céljukat, több napja, hosszabb ideje valóban csökken a megbetegedések száma. A kilátásokkal kapcsolatban vasárnap Orbán Viktor is nyilatkozott.

A koronavírus-járvány második hullámát “megfékeztük”, és most az a feladat, hogy ne tudjon elindulni egy harmadik hullám – mondta akkor a miniszterelnök. Orbán Viktor nehéz kérdésnek nevezte, hogy a vakcina érkezése előtt lehet-e lazítani a korlátozásokon, mivel ha nem érkezik meg időben az oltóanyag, akkor egy újabb fertőzési hullám indulhat. “Nyitni is szeretne mindenki, nagy bennünk a vágy, hogy megszabaduljunk ettől a nyomorúságtól, ugyanakkor, ha nem jól ütemezünk, akkor még egy harmadik hullám is bekövetkezhet” – fejtette ki.

EURÓPA MÁS ORSZÁGAIBAN INKÁBB SZIGORÍTANAK

Az európai országok példái inkább azt mutatják, hogy az ünnepek után újra a szigor útjára lépnek a kormányok. Hétfőn sorra érkeztek az ezzel kapcsolatos hírek:

  • Nagy-Britanniában országos zár jön, 
  • Ausztria meghosszabbítja a teljes zárlat hatályát,
  • Franciaországban azt közölték, hogy a január elejére ígért enyhítés nem érkezik el,
  • Katalóniában újabb korlátozásokat vezetnek be csütörtöktől tíz napra,
  • Skóciában egyhavi zárlatot rendelt el a kormány a koronavírus új mutációja miatt,
  • Izrael az oktatási rendszer bezárását fontolgatja, a héten dönthetnek,
  • Vasárnap este pedig Norvégiában jelentettek be új korlátozásokat.
  • Szintén vasárnapi hír, hogy a szlovén kormány január 7-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat.

Forrás: Portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb