Közélet

Orbán Viktor: akár saját oltóanyagunk is lehet a jövőben

Már 5 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, most 80 ezer vakcina áll rendelkezésre. Van egy oltási tervünk, amely arról szó, ha nincs mindenkinek vakcina, akkor ki mikor kapja meg először azt – mondta el Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, majd hozzátette, már zajlik a munka, hogy akár saját oltóanyagunk is legyen – írja a hirado.hu.

Jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcinánk van. A védőoltást először az egészségügyi dolgozók kaphatják meg, majd a szociális ellátásban tevékenykedőket és a 60 év felettieket oltják be.

NEM FOG SOK MILLIÓ VAKCINA ÉRKEZNI EGYSZERRE

Ha holnap reggel érkezne több millió vakcina, akkor arra is meg vannak a kijelölt oltópontok, ahol be lehetne mindenkit oltani. Magyarországon sok ezer számítógépes végpont van, ha sokakat kell egyszerre beoltani, akkor ezeken a számítógépes végpontokon megtörténhet, ahol máskor szavazni szoktak az emberek. De, nem fog sok millió vakcina érkezni egyszerre​. Egyben rendelünk oltóanyagot, aztán Brüsszel osztja szét az adagokat a tagállamok között.

A NYUGATI MELLETT A KELETI FEJLESZTÉSŰ VAKCINÁKAT IS FIGYELEMMEL KÍSÉRJÜK

Izraelben például hamarabb elérhetővé váltak az oltások. A nyugati mellett a keleti fejlesztésű vakcinákat is figyelemmel kísérjük. Jó az orosz vakcina, de kevés lesz belőle, a kínai is jó, és abból várhatóan jóval több anyag fog érkezni. A végső döntést majd a magyar szakembereknek kell meghozni, hogy elfogadják-e a kínai oltóanyagot – mondta a kormányfő, majd azt is elárulta, hogy közösen is rendeltünk nyugatról a gyógyszergyártóktól, de közben az uniós kvótán felül külön lehet megállapodásokat kötni, ezt vizsgálják a magyar ügynökök, akiktől változó információk érkeznek: a gyártók nem tudják megmondani a pontos számokat és a dátumokat az oltóanyag gyártását illetően.

NINCS KAPACITÁSKORLÁTJA MAGYARORSZÁGON A TÖMEGES OLTÁSNAK, CSAK A VAKCINA SZABHAT HATÁRT

A vírus kitörése után sok ország felismerte, hogy saját kapacitásokkal kell rendelkezni.​ Az első hullámban megtanultuk, hogy békeidőben ez veszteséges, de járvány idején életeket menthet. Magyar vakcina kísérletek is zajlanak.Mindent megtettünk, hogy felkészültek legyünk az újabb hullámra. Teljes fegyverzetben vártuk a második hullámot, és már zajlik a munka, hogy akár saját oltóanyagunk is legyen – mondta el a miniszterelnök.

BÜSZKÉK LEHETÜNK KARIKÓ KATALINRA

Orbán Viktor arról is szólt, hogy büszkék lehetünk Karikó Katalinra, illetve a lányára is, aki amerikai színekben olimpiai bajnok lett evezésben. A magyar egészségügyet sokszor becsmérlik, mégis sokkal jobban helytállt, mint sok, magasabban minősített ország egészségügye. A magyar orvosok, ápolónők, rezidensek mind rendkívül jól helytálltak.​ A tárgyi felszereltség mellett a szakemberek szerepe volt nagyon fontos a sikeres védekezés érdekében.Sok százezer munkahely azért maradt meg, mert a tanárok vállalták a digitális oktatást, így a szülők dolgozhattak. Ha baj van, erős az összefogás a magyar emberekben.

Forrás: hirado.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb