Közélet

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Moderna koronavírus elleni vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta szerdán az Európai Unióban az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú koronavírus elleni oltóanyagát. A Moderna vakcinájának európai uniós használatát az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie, ami puszta formalitás csupán, Ursula von der Leyen bizottsági elnök legalábbis tweetben adta hírül, hogy megszületett a gyógyszerügynökségi döntés – írja az Index.

A Moderna vakcinája az Európai Unióban alkalmazásra ajánlott második olyan oltóanyag, amely az uniós gyógyszerügynökség szerint hatékony az új típusú koronavírus ellen. Az amszterdami székhelyű EMA december 21-én ajánlotta forgalmazásra az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech által kifejlesztett vakcinát, amelyet karácsony óta alkalmaznak az uniós tagállamokban.

A Moderna vakcinája ugyanúgy mRNS-alapú, mint az EU-tagországokban már használt Pfizer/BioNtech oltóanyaga. Tesztelésében 30 ezer ember vett részt, 14 134-en valódi koronavírus elleni védőoltást, 14 073-an placebót kaptak. A vakcina 94 százalékos hatékonyságúnak bizonyult. December 28-án az Egyesült Államokban már jóváhagyták a felhasználását – olvasható az Index cikkében.

Forrás: index.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb