Mindenmás

Kíváncsi vagy mennyi az esélye, hogy a hétvégén havazzon Szegeden? Megmutatjuk!

Napok óta mániákusan sikálod a gyerekek szánkóját, miközben sírva üvöltöd a Let it Snow-t a messzi, szegedi távolba? Ha így van, ez bizony a Te cikked. Térképet adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely megyeszékhelyekre osztva mutatja, hány százalék esélye van egy pénteki havazásnak. Egészen pontosan annak, hogy nagyjából egy centiméternyi hó essen az adott városban.

Légy erős, rögtön a legfontosabbal, egyben a drámai igazsággal kezdjük:

Szegeden ennek mindössze 35% esélye van.

Rendben, 35% elsőre nem sok, de ha a Dumb és Dumber ikonikus jelenetét vesszük alapul, akár az egy a millióhoz is egész jó kis esély, a 35 a százhoz pedig főleg. Megvan még a snitt, amikor Lloyd Christmas (Jim Carrey) összeszedve minden csepp bátorságát, rákérdez Mary Swanson (Lauren Holly) – nál, hogy van-e esélye?

ÍGY NÉZ KI AZ ORSZÁG “LESZ-E HAVAZÁS PÉNTEKEN?” TÉRKÉPE

Íme az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán kiadott térképe, amely szerint…

  • Szegeden 35%,
  • Miskolcon, Debrecenben és Budapesten 0%,
  • Kecskeméten 5%,
  • Pécsett pedig egyenesen 60% az esélye egy ütős, péntek délutáni szánkó-partynak. Szóval, országos viszonylatban, a megyeszékhelyek közül nálunk a harmadik legvalószínűbb, hogy legalább 1 mm csapadék, avagy 1 mm hó essen.

KÉT MEDITERRÁN CIKLON HOZHATJA EL A HAVAZÁST

A következő szűk egy hétben legalább két mediterrán ciklon éri el az országot, melyek elhozhatják a havazást. Pénteken még inkább csak a délnyugati, déli megyékben, vasárnap azonban már jóval nagyobb területen – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi média-oldalán. Mint írják, fontos hangsúlyozni, hogy a ciklon 50-100 km-es pályamódosulása hatalmas változásokat eredményezhet az időjárási összképben, és végső soron a hóhelyzetben. A második ciklon vasárnap a nap második felében érhet el bennünket, és ennek pályája – a mostani számítások szerint – északabbra húzódik. Ennek következtében ez nagyobb területen és nagyobb mennyiségben okozhat csapadékot, elsősorban havazást az országban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb