Közélet

Napi összefoglaló: újabb vakcinát hagytak jóvá, ma van Vízkereszt, bontjuk a karácsonyfákat

Az Európai Gyógyszerügynökség a mai napon jóváhagyta az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú koronavírus elleni oltóanyagának az Európai Unióban történő forgalmazását, ezzel ez lesz a második koronavírus elleni vakcina, ami elérhető a védekezésben. Mindemellett, ma van Vízkereszt napja, ezzel hivatalosan is lezárul a karácsonyi időszak és kezdetét veszi a farsang.

KORONAVÍRUS: ÚJRA EMELKEDIK A FERTŐZÖTTEK NAPI SZÁMA: 95 ÚJABB ESET SZEGEDEN ÉS KÖRNYÉKÉN, 2047 AZ ORSZÁGBAN

2047 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, Csongrád-Csanád megyére 95 új eset jutott az elmúlt 24 órában. Egy nap alatt 118 áldozatot követelt a betegség, a gyógyultak száma jelenleg 179 541 fő, az aktív fertőzötteké 142 029. 5646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen.

KÖZZÉTETTÉK A SZEGEDI OLTÓPONTOK LISTÁJÁT

Nyilvánossá tette a Nemzeti Népegészségügyi Központ az oltópontok listáját, az egészségügyi dolgozók a Tisza Lajos körúton közvetlenül is be tudnak jelentkezni a koronavírus elleni védőoltásra. Országosan jelenleg 25 helyszínen folyik a Pfizer-BioNTech vakcina beadása.

SZLÁVIK JÁNOS SZERINT LEHET, HOGY SOHA NEM SZABADULUNK MEG A KORONAVÍRUSTÓL

Köszönjük a bíztatást, Doktor úr. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Blikknek adott interjúban azt nyilatkozta, lehet, hogy soha nem szabadulunk meg a járványtól. Mint mondta, utoljára egy évszázaddal ezelőtt a spanyolnátha miatt került olyan helyzetbe a világ, mint 2020-ban. Szlávik János szerint most biztosan nem lesz újabb száz évünk a következő járványig.

MÜLLER CECÍLIA: A VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK FENNTARTÁSA INDOKOLT A JÖVŐBEN IS

“Azt gondolom, hogy a védelmi intézkedések fenntartása indokolt a jövőben is” – fogalmazott Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs mai tájékoztatóján. Elmondta, azért nem szabad enyhíteni a szabályokon, mert a környező országokban jelentősen nő a fertőzöttek száma.

AZ EURÓPAI GYÓGYSZERÜGYNÖKSÉG JÓVÁHAGYTA A MODERNA KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINÁJÁT

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta szerdán az Európai Unióban az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú koronavírus elleni oltóanyagát. A Moderna vakcinájának európai uniós használatát az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie, ami puszta formalitás csupán, Ursula von der Leyen bizottsági elnök legalábbis tweetben adta hírül, hogy megszületett a gyógyszerügynökségi döntés – írja az Index.

NE TÜZELD EL A KIDOBOTT FENYŐT! – TANÁCSOLJA AZ SZKHT IGAZGATÓJA

Elérkezett január 6., Vízkereszt napja, a katolikus egyház egyik legfontosabb és egyben egyik legrégibb ünnepe. A hagyomány szerint e napon érnek véget a karácsonyi ünnepek, és veszi kezdetét a farsangi időszak. Ilyenkor bontjuk le a karácsonyfákat és veszi kezdetét azok begyűjtése a városban a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. által, akik díjmentesen szállítják el 2021. január 11. és február 05. között a fákat. Hogy milyen sors vár a kidobott fenyőfákra az elszállítást követően, arról Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb