KözéletSzegedi Arcok

Ne tüzeld el a kidobott fenyőt! – tanácsolja az SZKHT igazgatója

Elérkezett január 6., Vízkereszt napja, a katolikus egyház egyik legfontosabb és egyben egyik legrégibb ünnepe. A hagyomány szerint e napon érnek véget a karácsonyi ünnepek, és veszi kezdetét a farsangi időszak. Ilyenkor bontjuk le a karácsonyfákat és veszi kezdetét azok begyűjtése a városban a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. által, akik díjmentesen szállítják el 2021. január 11. és február 05. között a fákat. Hogy milyen sors vár a kidobott fenyőfákra az elszállítást követően, arról Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

LEGYEN OLYAN ÁLLAPOTBAN A FA, AMILYEN VÁSÁRLÁSKOR VOLT!

Makrai László elmondta, a fenyőfákat a többi hulladéktól elkülönítetten gyűjtik össze, mert nem akarják sem az aprítékba, sem a komposztálandó tételekbe betenni azokat, ugyanis savas kémhatásának köszönhetően megváltoztatja a komposztnak az összetételét, a kémhatását, így például nem alkalmas arra, hogy a virágágyások alá tegyék, mert savasítja a talajt, ezzel kárt okozva a dísznövényekben. A Társaság a begyűjtött fenyőfákat ledarálja, amelyeket a későbbiekben a közterületeken mulcsként hasznosít újra.

Fotó: lakaskultura.hu

Éppen ezért arra hívja fel az igazgató a szegediek figyelmét, hogy mielőtt kihelyezik az utcára a fákat, mindenképp szedjenek le róla minden díszt, szaloncukorpapírt, huzalt, drótot, flittert, ne csomagolják be se nejlonba, se raschel zsákba az elszállítandó fát, mert a Társaságnak nem áll módjában egyenként kicsomagolni azokat, illetve leszedni róluk a rajtahagyott díszeket és akasztókat. Ez azért nagyon fontos, mert a leaprított fák visszakerülnek mulcsként a közterületek, parkok járdáiba, ahol már eleve mulcs borítás fedi a felületet, és a környezetünk védelme érdekében gondoskodnunk kell arról, hogy ezek a flitterek, vagy csomagolások ne köszönhessenek vissza köztereink járófelületein.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

NE TÜZELJÜK EL A FENYŐT!

Makrai László arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor kihelyezzük a fákat a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló hulladékgyűjtő edényzet mellé, gondoskodjunk arról, hogy a szél ne fújhassa ki azt a közútra egy esetleges balesetet okozva. Attól is óva inti a szegedeieket az igazgató, hogy otthoni tüzelőként használják a lebontott karácsonyfákat. „Ne tegyék be olyan kályhákba, amellyel fűtenek, mert olyan magas a víztartalma a fenyőnek, hogy tulajdonképpen értelmetlen fűtésre használni, nincs is magas tüzelőértéke, mert a sok vizet el kell párologtatni a fában, hogy hozzájussunk az energiatartalmához. Ráadásul gyanta tartalma miatt olyan magas károsanyag – kibocsátása van, amiért nem javasoljuk elégetni. A fenyő magas kátrány tartalma károsítja a tüzelőberendezés kéményét, magát a kályhát, ráadásul a levegőt is nagymértékben szennyezi” – árulta el az igazgató.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Azt is megtudhattuk, minden évben van rá példa, hogy a lakosság egy része lecsúszik a január hónapra tervezett fenyő begyűjtésről, és csak később, van, hogy márciusban teszi ki a fát a hulladéktárolóhoz. „Ezzel az a baj, hogy be fog kerülni a vegyes, kommunális hulladékba, mert nem tudjuk már másképp kezelni, nem lesz megfelelően hasznosítható az ezt követően leadott fa” – avatott be a részletekbe minket Makrai László.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb