Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: kezdetét veszi a lehűlés Szegeden, Nagy Feró szülinap

Ma még marad az enyhébb időjárás Szegeden, de már kezdetét veszi a lehűlés. Az is lehet, hogy egy kicsit havazni fog, de ami már biztos, hogy ma ünnepli születésnapját Nagy Feró és LL Cool J is. Olvass tovább, és menj biztosra a legfontosabb napindító infókkal!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Bódog, Ámon, Ámos, Edömér, Félix, Gotfrid, Hilár, Hilárion, Hiláriusz, Ilárion, Larion, Laurent, Malakiás, Oresztész, Orion, Uriás, Uriel, Uros, Vidor – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 331 éve a németországi Nürnbergben elkészült a legelső klarinét. Elődjét chalumeau-nak hívták, majd 1690-re Johann Christoph Denner német mester fejlesztette azzal a céllal, hogy hangterjedelme kiterjedjen. Mivel nagyon magas hangot adott ki a hangszer, trombita clarino hangjához hasonlították, innen kapta a clarinetto nevet.
  • 121 éve született Barcsay Jenő festő, grafikus, mozaikkészítő.
  • 120 éve megszületett Bihari József kétszeres Kossuth-díjas színész, érdemes és kiváló művész, az Emberek a havason és a Húsz óra szereplője.
  • 107 éve Henry Ford bevezette az autó-összeszerelő futószalagot. A bevezetés következtében a gyártási idő 12 óráról 93 percre csökkent. A futószalag nem Ford találmánya. Két magyar mérnök, a makói Galamb József és Farkas Jenő is részt vettek a T-model tervezésében. A gépkocsi bolygóműves sebességváltója és elektromos gyújtóberendezése is Galamb elgondolásai szerint készült. Az ő találmánya a szerelőszalag is.
  • 104 éve született a jellegzetes arcú Ernest Borgnine amerikai színész, aki 1955-ben a Marty című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott.
  • 88 éve látta meg a napvilágot Rockenbauer Pál, hat földrész televíziós utazója. Legismertebb munkája az Egymillió lépés Magyarországon című filmsorozat.
  • 80 éves lett Faye Dunaway amerikai színésznő, a Don Juan De Marco, a Bonnie és Clyde és az Arizonai álmodozók szereplője.
  • 72 éve született Lawrence Kasdan forgatókönyvíró, a Csillagok háborúja, Az elveszett frigyláda fosztogatói és a Több mint testőr szerzője.
  • 75 szál gyertyát fúj ma el Nagy Feró rockzenész, színész, a “A nemzet csótánya”.
  • 58. születésnapját ünnepli Steven Soderbergh amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró, vágó, producer, a Szex, hazugság, videó és az Ocean’s Eleven alkotója.
  • 53 éves lett LL Cool J zenész, színész, a Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő, és a Charlie angyalai szereplője.
  • 31. születésnapját ünnepli Szilágyi Áron kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó.

SZEGEDEN IS EGYRE HIDEGEBB LESZ

Csütörtökön kezdetét veszi az a lehűlés, amely a hévégére már igen erős hajnali fagyokat fog eredményezni. Ennyire azért ne szaladjunk még előre, egyelőre felhős időre, erős szélre, és 0 fok körüli hőmérsékletre kell számítani Szegeden.

A KORONA ÚJ MUTÁCIÓJA MÁR HATÁRON BELÜL VAN

Nekünk már igazán elegünk van belőle, de ettől még sajnos tény: nálunk is megjelent a koronavírus mutációja, az elmúlt napon ugyanis három betegnél is azonosították a brit koronavírus-variánst.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb