Közélet

Karikó Katalin megkapta a második oltást is

Megkapta a második védőoltást, vagyis már 94 százalékos védettséget élvezhet a volt szegedi kutató Karikó Katalin, a BioNTech cég alelnöke, aki a Pfizer/Biontech vakcinájának alapjául szolgáló mRNS-technika kitalálójaírta meg a Ripost cikke nyomán az Origo.

Karikó Katalin egészségügyben dolgozó kutatóként és életkorát tekintve is az elsők között vehette fel a koronavírus elleni védőoltást. Az első adag vakcinát december 18-án kapta meg, a másodikat pedig néhány héttel később, január 8-án. “Ha nem lett volna törvényellenes, már a laboratóriumban beadtam volna magamnak a vakcinát, de szeretem betartani a szabályokat” – nyilatkozta korábban az El Pais spanyol lapnak. Most a Ripost kérdésére közölte: már az első oltást követően 88%-os védettséget élvezett a vírussal szemben, de a második oltás után egy héttel már 94%-osra nőtt a védettsége.

„Már csak szeretnék a tudományos munkára koncentrálni és a régi életemet élni” – válaszolta a Ripostnak arra a kérdésére, mit fog tenni a jövőben, majd hozzátette, számára a legnagyobb öröm az volt a vakcinával kapcsolatban, hogy az embereknek reményt adott arra, hogy az életük visszatérjen a normális kerékvágásba.

Karikó Katalin elmondta, nagyon jól esett neki, amikor a Pennsylvaniai Egyetemen az oltásra váró orvosok és nővérek megtapsolták őket. „Azt hiszem, el is sírtam magam” – idézte fel a kutató, aki azt állította: még az oltás helye sem fájt, és azóta sem tapasztal semmiféle mellékhatást.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb