Közélet

Beiktatták Joe Bident, az Egyesült Államok új elnökét

A mai napon helyi idő szerint déli 12 óra előtt pár perccel Joe Biden letette az elnöki esküt, így hivatalosan is beiktatták hivatalába az amerikai kongresszus épületénél. Donald Trump távozott Washingtonból, és a hagyományokkal ellentétben nem nézte végig Biden esküjét.

Bident John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke iktatta be hivatalába, és felesége, Dr. Jill Biden tartotta a bibliát, amire letette esküjét. Biden ugyanazt a bibliát használta, amit alelnöki esküje alatt, és ami már 1893 óta van családja tulajdonában – írta a 24.hu

Fotó: mfor.hu

Majd az alelnök is letette a hivatali esküjét. Kamala Harris az első női, és az első afroamerikai és dél-ázsiai származású alelnöke az Egyesült Államoknak. Kamala Harrist a Capitolium ostrománál ismertté vált rendőr, Eugene Goodman kísérte a beiktatásra, aki azzal vált híressé, hogy egyedül szállt szembe a kongresszus épületét megtámadó tömeggel, elcsalva őket a szenátusi teremtől.

A beiktatási ünnepségen részt vett Barack Obama és felesége, Michelle Obama is, a volt amerikai elnökök közül Bill Clinton és George W. Bush is.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb