Közélet

Kemenesi Gábor: a kínai nagy eséllyel egy jó vakcina

Hosszú interjút adott az Indexnek Kemenesi Gábor, a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium adjunktusa, aki többek között a magyar kormány által bevetni kívánt, a szegedi Duda Ernő professzor által nemrégiben kritizált Sinopharm-vakcináról is elmondta a véleményét. Mint mondta, „…ez egy első generációs vakcina, ami nem azt jelenti, hogy kukába való.” 

KORÁBBAN ÍRTUK: A SZEGEDI DUDA ERNŐ SZERINT A KÍNI VAKCINA OLYAN, MINTHA A NAGYKÖRÚTON MOST VEZETNÉNK BE A LÓVASUTAT

Ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni a közismert virológusok által tett nyilatkozat között. Duda Ernő szegedi immunológus épp a minap kritizálta a szóban forgó kínai vakcinát, mint mondta, a Sinopharm-oltás olyan, mintha a Nagykörúton most vezetnénk be a lóvasutat. Szerinte akár súlyos mellékhatásai is lehetnek, illetve azt sem bizonyították még, hogy milyen mértékben hatásos az oltóanyag. 

A szegedi professzor gondolataihoz kattints ide:

KEMENESI GÁBOR SZERINT A KÍNAI VAKCINA NAGY ESÉLLYEL HATÉKONY LEHET

A közismert szegedi immunológus nyilatkozatát követően villámgyorsan megjelent egy interjú az Index.hu-n (lehet, hogy nincs összefüggés), melyben a szintén közismert pécsi szakember mondja el véleményét. Kemenesi Gábor szerint a kínai cég inaktivált vírust alkalmazó, húsz év múlva leáldozó technikájánál az RNS-alapú (Pfizer, Moderna) és a vektoros (Szputnyik) vakcinák is jobbak, ennek ellenére a Sinopharm terméke is alkalmas lehet a célra.

„Ez egy első generációs vakcina, ami nem azt jelenti, hogy kukába való” – nyilatkozta az Indexnek Kemenesi, aki szerint az a jó vakcina, amely jól szerepel a klinikai teszteken, a többi leginkább gyógyszeripari kérdés. A tudományos felháborodást az váltotta ki korábban az orosz és a kínai vakcina kapcsán, hogy úgy kezdtek el oltani velük embereket, hogy a humán klinikai vizsgálatok harmadik fázisának adatait nem publikálták (Duda Ernő többek között pont ezt kritizálta). Elvileg lementek ezek a vizsgálatok, de a kutatók nem tudták elolvasni őket.

“Jó eséllyel a Sinopharm egy jó vakcina” – jelentette ki a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium adjunktusa.

Mint kifejtette, az egyes és kettes fázis klinikai vizsgálati anyagából látszik, hogy jó profilú, jó reakciógenitású szer. “A hármas fázis, vagyis több tízezer ember teszteredményei viszont egyelőre nem olvashatóak, ami szokatlan, és ez a Szputnyik vakcinára is igaz” – mondta Kemenesi Gábor, aki ezzel együtt nem gondolja, hogy bármelyik kormány képes lenne kétes eredetű szert beadni a lakosságnak.

KORÁBBAN ÍRTUK KEMENESI GÁBORRÓL

Nem ez az első eset, hogy a pécsi szakember másképp látja a világ dolgait, mint szegedi kollégái. Kemenesi Gábortól legutóbb akkor kértünk interjút, amikor a közismert szegedi kutatóorvos, Dr. Letoha Tamás egyik nálunk megjelent nyilatkozatát kritizálta hevesen a közösségi médiában. A Szeged – Pécs csatabárdot villámgyorsan elásattuk vele, sőt, a vele készített beszélgetésünk – annak dacára, hogy még a nyáron készítette vele Rókus Ákos kollégánk – telis-tele van most is aktuális meglátásokkal:

Ha már szóba került a szegedi kutatóorvos, íme Dr. Letoha Tamás nyár végi, ízig-vérig szegedi reakciója az őt nyáron ért támadásokra:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb