Szegedi Arcok

Duda Ernő, Szeged: súlyos mellékhatásokkal is járhat a kínai vakcina használata (frissítve)

Páros lábbal állt bele Duda Ernő szegedi immunológus a kínai vakcinába, a Válasz Online – nak adott interjújában. Mint mondta, a kínai vakcina olyan, mintha a Nagykörúton most vezetnénk be a lóvasutat, akár súlyos mellékhatásai is lehetnek, illetve azt sem bizonyították, hogy milyen mértékben hatásos az oltóanyag.

A közismert szegedi professzor szerint a kínai vakcináról eddig megjelent hírek meglehetősen ellentmondásosak. Ezek alapján még azt sem lehet megállapítani, hogy egyáltalán milyen mértékben hatékony az oltóanyag, mivel erről is egymásnak gyökeresen ellentmondó hírek láttak világot a tesztelést végző országokban. A professzor azt is hangsúlyozta, hogy a kínaiak több esetben is elzárkóztak a sajtó kérdései elől, illetve nem közöltek olyan részletes dokumentációt a vakcinák fejlesztéséről, mint a nyugati fejlesztőcégek. 

“Jelenleg nyugaton háromszázféle vakcinát fejlesztenek, de egyetlen olyan sincs köztük, mint a Sinopharmé és Sinovacé, ezek a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek” – nyilatkozta Duda Ernő, aki szerint a kínai vakcina olyan, mintha a Nagykörúton most vezetnénk be a lóvasutat. A professzor részletezte, hogy a kínai oltóanyag ugyanarra a technológiára épít, amelyet az influenzaoltásnál is használnak. Véleménye szerint ebben az esetben azonban nem biztos, hogy bölcs döntés ennek a használata, mivel a koronavírus olyan molekuláris mintázatokat hordoz, amilyenek az emberben is előfordulnak, ezért potenciálisan autoimmun folyamatokat indíthat el.

A teljes interjút IDE kattintva találod.

MEGÉRKEZETT A KONTRA (?): KEMENESI GÁBOR SZERINT JÓ LEHET A KÍNAI VAKCINA

A közismert szegedi immunológus nyilatkozatát követően villámgyorsan megjelent egy interjú az Index.hu-n (lehet, hogy nincs összefüggés), melyben a szintén közismert pécsi szakember mondja el véleményét. Kemenesi Gábor szerint a kínai cég inaktivált vírust alkalmazó, húsz év múlva leáldozó technikájánál az RNS-alapú (Pfizer, Moderna) és a vektoros (Szputnyik) vakcinák is jobbak, ennek ellenére a Sinopharm terméke is alkalmas lehet a célra.

A szakember kalap-kabát kijelentette:

“Jó eséllyel a Sinopharm egy jó vakcina.”

A teljes interjút itt találod:

Fotók és forrás: Válasz Online.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb