Mindenmás

Napi pakk, szerda: akár 10 fok is lehet odakint, ha minden jól megy, ma már tényleg érkezik oltóanyag

Egy gyors újratervezés után mégsem érezett meg az új oltóanyagszállítmány Magyarországra, de ha minden igaz, ma már pótolni fogják a hiányokat. Délutánra már majdhogynem kora tavaszias lesz az időjárás, de a melegfrontra érzékenyeknek nem la szerda lesz a kedvenc napjuk. Hogy ma se indulj el otthonról felkészületlenül, kezdd a napot a Szeged356-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Fábián, Sebestyén, Eutim, Fabiána, Fabó, Özséb, Sebastian, Sebő, Sebők, Sedékiás, Szebasztian, Tímea

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 756 éve először ült össze az angol parlament a Westminster Hallban. A király először hívta össze az angol parlamentet, amelyen az urak és püspökök mellé meghívta a megyék és városok követeit is, két lovagot minden megyéből és két polgárt minden városból. Ez az első parlament az angol történelemben, melyben a közrend képviselői is ott ültek a főrendek mellett, hogy az államhatalomban részt vegyenek.
  • 246 éve született André-Marie Ampère francia fizikus, kémikus, matematikus, az amper mértékegység névadója.
  • 198 éve jött világra Madách Imre költő, író, ügyvéd, politikus, “Az ember tragédiája” szerzője.
  • 162 éve megszületett Louis Madarasz magyar származású amerikai szépíró, betűtervező. Az ő betűi alapján készült a Coca Cola felirat.
  • 136 éve szabadalmaztatták a hullámvasutat.
  • 132 éve jött világra Sík Sándor, Kossuth-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész.
  • 101 éve látta meg a napvilágot Federico Fellini olasz filmrendező és forgatókönyvíró, az Amarcord, a Casanova, Az édes élet és az Országúton alkotója.
  • 100 éve megszületett Majláth Júlia zeneszerző, a Nem várok holnapig és a Különös éjszaka volt szerzője.
  • 86 éves lett Balassa Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző.
  • 75 szál gyertyát fúj ma el David Lynch, amerikai színész, filmrendező, forgatókönyvíró, a Kék bársony, a Twin Peaks és a Mulholland Drive alkotója.
  • 69. születésnapját ünnepli Paul Stanley, a legendás KISS zenekar alapítója, énekese, gitárosa.
  • 63 éves lett Lorenzo Lamas színész, a Renegade és a Grease szereplője.

PÁR NAPRA BEKÖSZÖNT A TAVASZ SZEGEDEN

Nem kellett sokáig gyönyörködni a havas tájban, egy délről érkező légáramlatnak köszönhetően ismét az enyhe időjárásé lesz a főszerep Szegeden. Szerdán felváltva napos és felhős időre kell készülni, de a hét második felében egyre többet fog esni az eső is.

LEHET, HOGY MA MÁR TÉNYLEG BEFUT AZ ÚJ VAKCINASZÁLLÍTMÁNY

A Pfizer cég módosította a szállítási idejét, emiatt szerdán érkezik meg az újabb adag vakcina Magyarországra, ami 35 685 fő oltását teszi lehetővé. Az újabb oltóanyagokra ezután további egy hetet kell majd várni, így lassabban halad az oltás a tervezettnél. 

EZT AZ APPOT PRÓBÁLD KI, HA SZERETNÉL KICSIT KÍMÉLNÉD A KÖRNYEZETET!

A NÉBIH kimutatásai alapján ma az ételpazarlás az egyik legjelentősebb környezeti probléma: az ételek ⅓-a kárba vész, és ez a kidobott ételmennyiség felel a kibocsátott üvegházhatású gázok 10%-áért. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába, amely a környezetnek okozott károk mellett azt is jelenti, hogy kárba vész az a rengeteg értékes munka és alapanyag, amelyek az élelmiszer előállításához szükségesek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb