Sport

Bánhidi Bencével az élen tarolt a magyar csapat a kézilabda VB-n (Magyarország-Németország 29:28)

A magyar férfi kézilabda-válogatott 29–28-ra legyőzte Németországot az egyiptomi világbajnokság csoportkörének 3., egyben utolsó fordulójában, így hibátlan mérleggel az A jelű kvartett élén zárt, és négy ponttal, a csoportja éléről várhatja a középdöntőt, amelyet csütörtökön Brazília ellen kezdünk.  A legeredményesebb játékos Bánhidi Bence és Máthé Dominik volt egyaránt 8-8 góllal, a meccs legjobbjának pedig a szegedi klasszist, a MOL-Pick Szeged beállóját választották.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
A-CSOPORT, 3. (UTOLSÓ) FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 29–28 (15–14)
Gíza, zárt kapuk mögött. V:
 Gubica, Milosevic (horvát)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Rodríguez P., MÁTHÉ D. 8 (2), LÉKAI 4, BÁNHIDI 8, Szita 3, Bóka. Csere: Székely M. (kapus), Sipos A., ifj. Rosta M. 1, Ancsin 2, Bodó 2, Balogh Zs. 1 (1), Sunajko S. Szövetségi kapitány: Gulyás István
NÉMETORSZÁG: Wolff – Kastening 2, Häfner 3, Firnhaber, Golla 1, J. Kühn 3, M. SCHILLER 7 (4). Csere: Bitter (kapus), PH. WEBER 5, Schmidt, Böhm 2, Gensheimer 1, DRUX 3, Groetzki 1. Szövetségi kapitány: Alfred Gíslason
Az eredmény alakulása. 4. perc: 3–2. 6. p.: 3–4. 14. p.: 7–5. 17. p.: 10–6. 22. p.: 13–9. 26. p.: 15–10. 33. p.: 17–16. 36. p.: 18–18. 44. p.: 22–20. 47. p: 22–22. 50. p.: 23–24. 56. p.: 26–26. 59. p.: 28–27
Kiállítások: 14, ill. 12 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 4/4

A NEMZETI SPORT ÖSSZEFOGLALÓJA A MÉRKŐZÉSRŐL

A két bemelegítő mérkőzés után az első igazi erőpróba várt a mieinkre Németország ellen. Alfred Gíslason számos klasszisát nélkülözte lemondások és sérülések miatt, de a Zöld-foki-szigetek visszalépése miatt négy napot készülhetett csapatával a csoportrangadóra.

A magyar szakmai stáb döntése értelmében két irányító, Győri Mátyás és Hanusz Egon is kimaradt a nevezettek közül, Gulyás István szövetségi kapitány ezt a meccs előtt a mutatott forma mellett azzal indokolta, hogy nagyobb szerepet szánunk a szélsőknek az esetleges német nyitott védekezéssel szemben. Rajtuk kívül Borbély Ádám és a honosított Petar Topic foglalt még helyet a lelátón.

A két fiatal átlövőnk, Szita Zoltán és Máthé Dominik nagy bombákkal nyitott, de közben a középső védőink, Bánhidi Bence és Sipos Adrián is hamar megkapták az első kiállításukat. A fölöslegesnek tűnő agresszivitásért kapott büntetésekkel a saját dolgunkat nehezítettük meg, de Mikler Roland kettős emberhátrányban bravúrral védett. Ezeket a jeleneteket, valamint néhány elhibázott passzt leszámítva elöl és hátul is jól játszottunk.

Egy 5–1-es sorozattal 10–6-ra elhúztunk, Gíslasonnak időt kellett kérnie. A németek egy időre megnyitották a falukat, valamint az erre a meccsre benevezett, de a labdával nem igazán találkozó Andreas Wolffot Johannes Bitter váltotta fel a kapuban. A végül nyolc gólig jutó Máthé ellenállhatatlan volt, és beállóban Bánhidi Bencét is rendre meg tudtuk játszani, így tartottuk a vezetésünket.

Ancsin Gábor is jó lövésekkel szállt be, míg a túloldalon leginkább a szélső Marcel Schiller tudott eredményes lenni. A szünet előtt váratlanul megtorpantunk, elhibázott helyzetek, ötödik két perc jellemezte a játékunkat, a németek még a dudaszó előtt is betaláltak, így egészen 15–14-re jöttek fel, jókor jött tehát nekünk a szünet.

A második játékrészben hamar egyenlített az ellenfél, ezért kezdhettük újra az építkezést. A kezdősorunk ismét felvette a ritmust támadásban, de közben a kapunk előtt sokszor tudtak ziccerbe kerülni a németek, akik Uwe Gensheimert is bevetették (a Löwen klublegendája rögtön a háta mögött húzott kapura egy kínai figurát). Ezzel együtt tartani tudtuk az egy-két gólos előnyünket, amely lélektanilag kedvezőbb pozíció volt, mintha nekünk kellett volna üldöznünk a riválist.

Mikler jókor tett be újabb védéseket a közösbe, miközben Gíslason idegesen járkált fel-alá az oldalvonal mellett. 22–20-as vezetésünknél hosszú percekig beragadt az állás, többször is támadhattunk a közte háromért, ehelyett a németek egyenlítettek. Bodó Richárd törte meg a hat és fél perces gólcsendünket, de kisvártatva a csapatának a második félidőben új lendületet adó Paul Drux találata már a német fordítást jelentette tíz perccel a vége előtt.

Ebben az időszakban a németek sokkal könnyebben lőtték a góljaikat, míg mi kiismerhetővé váltunk, jobban meg kellett küzdenünk a találatokért. A meccs legjobbjának megválasztott, hibátlanul lövő Bánhidi azonban beállóban rendre megjátszható volt, a hetedik és nyolcadik góljával újra vezettünk. Rosszkor jött a hajrában egy emberhátrány, a németek az utólag behívott Patrick Groetzki első lövésével egyenlítettek, de még támadhattunk a győzelemért. Végül az egész meccsen nagy munkát végző Lékai Máté vállalta fel az egy-egyezést, és jól tette, góljával 29–28-ra nyertünk. A maradék másodpercek már leperegtek, kezdődhetett a körtánc!

KÉKEK VB BLOG, EGYENESEN EGYIPTOMBÓL

Bloggal jelentkezik az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságról a Mol-Pick Szeged négy ikonikus arca, a keretben lévő Mikler Roland, Bodó Richárd, Bánhidi Bence és Rosta Miklós. Az első helyzetjelentés Mikler Roland tollából (na jó, inkább klaviatúrájából) érkezett még pénteken:

…hétfőn pedig Rosta Miklós következett:

Forrás: Nemzeti Sport

Fotók: AFP, Magyar Kézilabda Válogatott

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb