Közélet

Operatív Törzs: variált a Pfizer, mégsem ma jön az új vakcinaszállítmány

Lassabban halad az oltás a tervezettnél, hangzott el az Operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy a Pfizer cég módosította a szállítási idejét, emiatt holnap érkezik meg az újabb szállítmány, ami 35 685 fő oltását teszi lehetővé. Az újabb vakcinaszállítmányokra ezután egy hetet kell várni, így lassabban halad az oltás a tervezettnél. A tömeges oltásra akkor van lehetőség, ha van elegendő vakcina.

A TÖMEGES OLTÁSRA AKKOR LESZ LEHETŐSÉG, HA ELEGENDŐ VAKCINA ÁLL A RENDELKEZÉSRE

György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, hogy az oltási munkacsoport folyamatosan nyomon követi a vakcina mennyiségét, szállítását. Mára minden az országba megérkezett vakcinát eloltottak, 1643 fő megkapta a második oltását, szerdán újabb szállítmány fog érkezni.

Az újabb vakcinaszállítmányokra ezután egy hetet kell várni, így lassabban halad az oltás a tervezettnél. A tömeges oltásra akkor van lehetőség, ha van elegendő vakcina. A Brüsszel általi beszerzés azonban lassú, ezért a munkacsoport teljes mértékben támogatja a kormány azon szándékát, hogy más gyártóktól is biztonságos vakcinát szerezzen. 

MEGKEZDŐDÖTT A FELKÉSZÜLÉS A REND – ÉS HONVÉDELMI CSOPORTOK OLTÁSÁRA

György István elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók, és az idősotthonok dolgozói, lakói után a 60 év felettiek következnek. A türelmetlenség nagyobb az Operatív Törzsnél, mint a közvéleményben – jelentette ki. A 60 év felettiek további csoportok fogják követni. Megkezdődött a felkészülés a rend- és honvédelmi csoportoknál. Ahogy növekedünk előre a sorban, az oltóhelyek száma is növekedni fog. 102 kórházat, 151 járóbeteg szakellátót és több mint 4000 háziorvosi rendelőt tudnak oltóponttá tenni – tette hozzá.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK MOSTANÁBAN KAPJÁK MEG A MÁSODIK OLTÁST

Örülünk, hogy az egészségügyi dolgozók hallgattak ránk, és beoltatták magukat. Ők a napokban védetté válnak – jelentette ki Müller Cecília, aki hozzátette, hogy mostanában kapják meg a második oltást. Elmondta, hogy a Pfizer cég módosította a szállítási idejét, emiatt holnap érkezik meg az újabb szállítmány, ami 35 685 fő oltását teszi lehetővé.

Fotó: koronavirus.gov.hu

FONTOS, HOGY HITELES FORRÁSOKRA TÁMASZKODJUNK

Az országos tisztifőorvos az idősekhez fordulva azt kérte, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak. A hamis információk félelmet és bizonytalanságot keltenek. Többféle technológiával készült vakcina van a világban, de mindegyik vakcina megfelelően működik. Vannak köztük különbségek a hatásmechanizmust tekintve, de az Európai Gyógyszerügynökség csak abban az esetben engedélyez egy vakcinát, ha az megfelelő védelmet biztosít és biztonságos. Lényegesen nagyobb az “egészségérték”, amit az oltás beadásával el lehet érni, mint a be nem adás kockázata – közölte.

Fotó: koronavirus.gov.hu

HÉTFŐN 150 EMBERREL SZEMBEN INTÉZKEDTEK A RENDŐRÖK SZABÁLYTALAN MASZKVISELÉS MIATT

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 150 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában – közölte Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Mint elmondta, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 20 ezer 341 emberrel szemben intézkedtek maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. Tájékoztatása szerint a rendőrök 121 emberrel szemben azért léptek fel, mert tízezer lakosnál nagyobb települések közterületén megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein 10, üzletekben, bevásárlóközpontokban 19 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt hétfőn – mondta.

Forrás: MTI/origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb