Kikapcs

Szeged365 Kikapcs: Nirvana akusztik, Presser és a Notre Dame orgonistája búcsúztatja a szerdát

Odakint úgyis latyakos minden, így jobbnál jobb online programokat ajánlunk ma is figyelmedbe. Hozunk egy nagyon izgalmasnak ígérkező beszélgetést Presser Gáborral, a Notre Dame orgonistája koncertezik egyet, és egy akusztikus Nirvana Tribute aranyozza be az estét.

A BOMBÁK FÖLDJÉRE VISZ AZ AMC

Viszonylag korán, 18:30-kor kezdődik a nap filmje az AMC-n. A Bombák földjén az Irakban dolgozó amerikai bombaosztag  munkájáról szól,  akik élete azon múlik, hogy sikerül-e a megfelelő zsinórt elvágni idejében, mielőtt valaki felrobbantaná az elrejtett tölteteket. Számukra Bagdadban mindenki potenciális ellenség, ezért belső konfliktusaik ellenére össze kell tartaniuk.

William James bombaspecialista őrmester megszállottan nem vesz tudomást a halál közelségéről társaitól eltérően, akik egyszerűen csak túl akarják élni a már alig néhány napos küldetést. Összebarátkozik egy helyi kisgyerekkel, Beckhammel, és amikor egy bombaraktárban hozzá hasonlító holttestre bukkan, keresni kezdi a tetteseket.

HA SZERETED A NIRVANÁT, AKKOR EZT A KONCERTET NE HAGYD KI!

A grunge műfaj fő zászlóvivője, a Nirvana 1993 novemberében vette fel az azóta kultikussá lett unplugged albumát New Yorkban. Kurt Cobain saját szerzeményei mellett olyan, a zenekar által nagyra értékelt dalokat is műsorra tűztek, amelyek azóta eggyé váltak a zenekar munkásságával.

Lugosi Dani és Takács Vilkó pár éve indította útjára a Nirvana Acoustic duót, ahol a legendás album dalai mellett olyan tételeket is színpadra vittek a zenekar repertoárjából, amelyek hangulatukban teljes mértékben beleillenek az unplugged koncepciójába, azonban a duó mellett hangos, zúzós és a nagyzenekaros felállás is már többször bizonyított. A zenei kuriózumnak számító koncert 19:00-kor rajtol.

LIVEYU ÉS BADÁR SÁNDOR A CSEND STÚDIÓBÓL

Nemcsak a Nirvana rajongók járnak ma jól: szintén 19:00-kor kezdődik a LiveYu koncertje, ahol Tomi Smith kiváló zenésztársaival és vendégeivel közel másfél órán át tolja majd az éterbe a blues-funk-soul-rockot. A konferálásról és a hangulat előkészítéséről Badár Sándor gondoskodik.

ENNYIRE MENŐ ORGONAKONCERTET RÉG LÁTTÁL

Olivier Latry korunk egyik leghíresebb és legsikeresebb orgonistája, a párizsi Conservatoire tanára, jeles hangszerjátékos, elismert rögtönző és sikeres zeneszerző. Templomi szolgálata (a tragikus tűzesetben súlyosan megsérült párizsi Notre-Dame orgonistája) és pedagógusi munkája mellett kiterjedt koncertező tevékenységet folytat: öt világrész több mint negyven országában lépett fel.

A Müpa orgonáján 19:30-kor megszólaló műsora tiszteleg a hangszer irodalmának két kiemelkedő alakja, Bach és Liszt előtt, ám már a két Bach-mű egyike és a (Bach előtt fejet hajtó) Liszt-darab is egy-egy francia orgonista-zeneszerző, Charles-Marie Widor és Jean Guillou átiratában hangzik el, előlegezve a műsor másik célkitűzését: ízelítőt nyújtani a francia orgonamuzsikából. A koncert a Müpa honlapján és Youtube csatornáján követhető.

BESZÉLGETÉS PRESSERREL

A 20:00-kor kezdődő beszélgetés apropóját Presser Gábor nemrég megjelent könyve adja, melyben megismerhetnek egy olyan Pressert is, akit eddig kevéssé láthattak. Rangos Katalin ezekről a kevéssé köztudott dolgokról faggatja a művészt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb