Közélet

A Le Monde szerint problémák voltak a Pfizer- és Moderna-vakcinákkal, mégis engedélyezték őket

A Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinájának vizsgálata még folyt, és mindkettőnél problémák merültek fel, amikor az Európai Unió már engedélyezte a használatukat. Ezt a megdöbbentő hírt közölte a francia Le Monde, amelynek sikerült megszereznie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) erről szóló dokumentumait.

Az ügynek az ad még egy csavart, hogy a tavaly decemberben – minden valószínűség szerint orosz hackerek által – ellopott bizalmas iratok a dark weben landoltak. Innen töltötte le egy nemzetközi újságírócsapat a gyógyszerek tudományos kiértékelését. Ezek szerint az EMA három fő kifogást emelt a Pfizer–BioNTech oltóanyaga ellen:

  • egyes gyártási helyeket még nem volt alkalmuk ellenőrizni,
  • hiányoztak a tömeggyártásra szánt, azaz kereskedelmi forgalomba hozott oltások adatai,
  • a bevizsgálásra küldött vakcinák minősége eltért azoknak az oltóanyagoknak a minőségétől, amelyeket a gyógyszergyár szériában készített.
Borítókép: megérkezik az első adag Pfizer-vakcina Magyarországra. Fotó: MTI.

Ez utóbbi állítólag különösen aggasztotta az engedélyeztető szervet, mivel arra gyanakodott, hogy a kereskedelmi forgalmazás megkezdésekor a tömegtermelés nem elég alapos előkészítése miatt csökkent le az oltóanyag hatóereje. A hírt megszellőztető Mérce úgy tudja, hogy ennek ellenére nyomást gyakoroltak az Európai Gyógyszerügynökségre, hogy hagyja jóvá a Pfizer vakcináját. 

“A megszerzett levelek közül több is arról árulkodik, hogy az európai uniós szervek nyomás alá helyezték az EMA-t, hogy mielőbb engedélyezzék a Pfizer vakcináját az Európai Unió tagországaiban, miután a hasonló amerikai és brit felügyeletek már szabad utat engedtek a vakcina korlátozott felhasználására” – írja a portál.

Annyi bizonyos, hogy a Pfizer–BioNTech vakcinagyártónak gondot okozott a tömegtermelésre való áttérés. Már decemberben látszott, hogy képtelen lesz annyi oltóanyagot előállítani, amennyire szerződést kötött. A múlt hét végén pedig kénytelen volt beismerni, hogy nem tudja leszállítani a kért mennyiségeket az Európai Uniónak, emiatt hat tagállamnak is újra kellett terveznie oltási menetrendjét.

Forrás: Index.hu, Mérce.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb