Közélet

Operatív törzs: az elmúlt 24 órában egy 35 éves férfi volt a koronavírus legfiatalabb áldozata, folyik a brit mutáció tanulmányozása

Az elmúlt 24 órában egy 35 éves férfi volt a koronavírus legfiatalabb áldozata, ismertette a legfrissebb adatokat Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs mai online tájékoztatóján, ahol Kiss Róbert alezredessel együtt beszámoltak a koronavírus járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

NEM LAZÍTHATUNK A SZABÁLYOKON

Nem lazíthatunk a járványügyi intézkedéseken, ugyanis immáron számos országban felfedezték a koronavírus mutációjának a változatait. A magyar hatóságoknak meg kell vizsgálniuk, hogy a különféle védőoltások a mutánsokkal szemben védenek-e, megállják-e a helyüket – jelentette ki az országos tisztifőorvos, majd hozzátette, az eddigi tudásunk szerint a kutatók hatékonynak tartják a védőoltásokat az angol mutáns vírus ellen.

FOLYIK A BRIT MUTÁNS VÍRUS TANULMÁNYOZÁSA

Sikerült tenyésztenünk sejttenyészeteken az angol mutáns vírust, ami rengeteget segít a tanulmányozásban, ezáltal a magyar vakcina fejlesztésében is – emelte ki Müller Cecília.

JELENTŐS ELŐRELÉPÉS A KÉT ÚJ VAKCINA ENGEDÉLYEZÉSE

Jelentős előrelépésnek nevezte az AstraZeneca és Szputnyik V. vakcina engedélyezését Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Mint elmondta, fontos, hogy meggyorsítsák a védőoltások beadását, mert a jelenlegi, kedvezőbb járványügyi helyzetet csak így lehet fenntartani. Hozzátette, hogy az eddig érkezett oltóanyag nem elegendő, hiszen az öt alkalommal szállított Pfizer és az egyszer érkezett Moderna vakcina 165 ezer ember oltását teszi lehetővé. Eddig 134 554 embert oltottak be, közülük 4030-an már megkapták a második védőoltást is. A két új vakcinát csak azután adhatják be, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma minden gyártási tételt megvizsgált – közölte Müller Cecília.

SZERDÁN 145-SZÖR INTÉZKEDTEK A RENDŐRÖK SZABÁLYTALAN MASZKVISELÉS MIATT

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt szerdán 145-ször intézkedtek a rendőrök – közölte Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Elmondta, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már 20 618 rendőri fellépés történt szabálytalan maszkviselés miatt. A maszkviseléssel kapcsolatos szerdai intézkedések közül 127 a tízezernél több lakosú településeken meghatározott kötelezettségek be nem tartása miatt történt: 27 embert figyelmeztettek, 46 helyszíni bírságot szabtak ki, és 54 feljelentést tettek. Tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken négy, üzletekben, bevásárlóközpontokban 14 ember ellen léptek fel a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt – tette hozzá.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb