Közélet

Magyarország engedélyezte a Szputnyik-V és az AstraZeneca vakcinát

Engedélyezték a magyar hatóságok a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat – írja az Origo. Az Európai Unió területén belül először Magyarországon indulhat meg az oltás ezzel a két vakcinával.

NAGY-BRITANNIÁBAN MÁR OLTANAK AZ OXFORDI VAKCINÁVAL

Az oxfordi AstraZeneca vakcinájával Nagy-Britanniában már oltanak, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezést. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina olcsóbb, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz hetven Celsius-fokon kell tárolni szállítás közben. Ezt viszont egy egyszerű hűtőben is el tudják helyezni.

Az AstraZeneca oltásából múlt év végéig végéig 200 millió adagot gyártottak, a mennyiség azóta tovább nőtt. A tervek szerint az engedélyek birtokában havonta akár 200 millió adagot tudnak előállítani.

Az Oxford-i vakcina egy biztonságos, ismert módszeren alapszik: csimpánzokat megfertőző, de emberre veszélytelenné tett adenovírussal juttatják be a koronavírus tüskefehérjét a szervezetbe, amely azt azonosítja és antitesteket fejleszt ellene.

EDDIG MÁSFÉL MILLIÓ OROSZT OLTOTTAK BE A SZPUTNYIKKAL

A Szputnyik V alapja is az, hogy a fehérje DNS-ét egy módosított adenovírussal juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe, és ez indítja meg az immunválaszt. Oroszországban már másfél millió embert oltottak be vele, hat országban már bejegyezték, köztük Szerbiában, és további kilenc ország jelezte, hogy januárban erre készül.

A két gyártó már december 8. óta tárgyal az együttműködésről. Angela Merkel német kancellár múlt héten telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, és megkérte, hogy az orosz hatóságok nyújtsák be az EU-nak engedélyeztetésre a Szputnyik V-t. Ez a folyamat azonban csak februárban kezdődhet meg.

MINDENKI MÁST MOND A KÍNAI VAKCINÁRÓL

Elég rendesen zajlott ma az élet vakcina-ügyben, Duda Ernő szegedi immunológus nem sok jót mondott róla ma reggel. Mint mondta, a kínai vakcina olyan, mintha a Nagykörúton most vezetnénk be a lóvasutat, akár súlyos mellékhatásai is lehetnek, illetve azt sem bizonyították, hogy milyen mértékben hatásos az oltóanyag.

A kontra ismét Pécsről érkezett, Kemenesi Gábor a kínai vakcina mellett tette le a voksát. A virológus szerint a kínai cég inaktivált vírust alkalmazó, húsz év múlva leáldozó technikájánál az RNS-alapú (Pfizer, Moderna) és a vektoros (Szputnyik) vakcinák is jobbak, ennek ellenére a Sinopharm terméke is alkalmas lehet a célra.

A szakember kalap-kabát kijelentette: “Jó eséllyel a Sinopharm egy jó vakcina.” 

A teljes interjút itt találod:

SZERDA, NEVED EZENTÚL LŐN: NEMZETI VAKCINA NAP

Az engedélyeztetés és a tudományos vita hevében 36 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezett a Pfizertől, erről Müller Cecília, országos tisztifőorvos számolt be az Operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján. A nemzet nagymamája ismertette, hogy eddig 130 ezer magyar kapta meg a vakcinát, közülük 120 ezren egészségügyi dolgozók:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb