Szegedi Arcok

A bezárások árnyékában: mi a helyzet a Szegedi Vadasparkban?

A kialakult járványhelyzet a Szegedi Vadasparkot sem kímélte, sok más intézménnyel egyetemben ők is november közepe óta zárva tartanak. Noha az állatkert Facebook oldalán nyomon követhetjük a park lakóinak mindennapjait, azért biztosan valamennyi szegedinek hiányzik már, hogy személyesen is láthassa az úszkáló vidrákat, a lustán pihenő nagymacskákat, a mindig kíváncsi majmokat és azt a megannyi különleges állatot, akik az évek alatt a szívünkhöz nőttek. Hogy hogyan lehet átvészelni ezt a nehéz időszakot és milyen kilátásokkal indulnak neki a 2021-es évnek, arról Veprik Róberttel, a Szegedi Vadaspark igazgatójával beszélgettünk.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Veprik Róbert elmondta, az elmúlt években a Vadaspark csodálatos eredményeket tudott felmutatni: mind a látogatók számát tekintve, mind a bevétel szempontjából jól alakultak a dolgok, virágzott a parkban az élet, majd jött a koronavírus, a tavaszi bezárás, ami nem várt változást hozott az állatkert életébe.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

„ A tavaszi bezárás a Vadasparkot is érzékenyen érintette, egy teljes hónapunk elveszett, márciusban is csak a hónap felében volt lehetőségünk a nyitva tartásra. Szerencsére tavasztól őszig kiváló szezont zártunk. A látogatókedv hatalmas volt, a külföldi vendégek ugyan elmaradtak, viszont a hazaiak nagyon nagy örömmel és lelkesedéssel jöttek hozzánk. Jó volt ezt látni, és azt gondolom, hogy ez a sikeres időszak hozzájárult ahhoz, hogy a Vadaspark nyereséggel tudta zárni a 2020-as évet az őszi és a tavaszi bezárás ellenére is” – árulta el az igazgató, majd arról is beszámolt, hogy bár a novemberi bezárásnál nagyobb bevételkiesést okozott számukra a tavaszi, év végére már kezdtek anyagi problémák felmerülni. December végén azonban a kormánytól kaptak egy nagyobb összegű támogatást, aminek köszönhetően a Vadaspark átvészelheti a bezárás időszakát.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A Magyar Állatkertek Szövetsége, melynek a Szegedi Vadaspark is a tagja, még áprilisban fordult segítségért a kormányhoz. Az állatkertek esetében a költségeket nem lehet számottevően csökkenteni. Az ott élő, többségében természetvédelmi szempontból is jelentős értéket képviselő állatokat el kell látni akkor is, mikor az állatkerteknek a járványügyi veszélyhelyzet miatt nincsenek látogatói és így bevételei sem. A Szegedi Vadaspark látogatottsága is kb. 15-20%-kal esett vissza, vagyis kb. 41 ezer fővel kevesebb látogatójuk volt 2020-ban, mint az előző évben. A tavaszi zárás kieső bevételeit a Vadaspark képes volt átvészelni a saját tartalékaiból, de a – még mindig tartó – második hullám miatti bezárás már nehéz helyzet elé állította az intézményt. Így az állami támogatás révén a Szegedi Vadaspark 55 millió forintos összeghez jutott még december végén, amely jelentős segítséget jelent az intézmény működésének biztosításához.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

„Ezzel tulajdonképpen megmentették a Vadasparkot, a fizetőképességünk megmaradt. Emellett kaptunk bértámogatást is, ami mindenképpen fontos volt a számunkra. Talán így a Vadaspark átvészelheti ezt az időszakot – mondta el Veprik Róbert, majd abba is beavatott, hogy a bezárás időszakában a gyerekek oktatására fordítják az időt. Mindig is nagyon fontos szerepet töltött be az állatkert életében az állatvédelem, ezért a Szegedi Vadaspark honlapján elindították két tengerimalac életéről szóló blogukat, amelyből a gyerekek elsajátíthatják a helyes állattartás csínját-bínját.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Természetesen a bezárással nem állt meg az élet a Vadasparkban, folyik a munka, a készülődés a nyitásra: megújulnak a kifutók berendezései, különböző karbantartási és festési munkálatokat végeznek a park dolgozói, és nagyon várják már, hogy újra kinyithassanak a látogatók előtt.

„Szerintem, aki most tervezni mer, az nagyon optimista ember. Mi csupán azt tervezzük, hogy kinyitunk és a legjobb tudásunk szerint működtetjük az állatkertet tovább. Én abban bízom, hogy meg tudunk állni a saját lábunkon. Ha ez sikerül, akkor egy megelégedett állatkert vezető leszek.”

Fotók: Török Kornél, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb