Mindenmás

Napi pakk, szombat: borús időt, SZTE nyílt napot és MacGyver szülinapot hoz a szombat

Ma már egy hidegfront befolyásolja a szegedi időjárást, így jól teszed, ha kézközelben tartod az esernyőt. Egy újabb konditerem döntött az újranyitás mellett, és ma ünnepli a születésnapját MacGyver megtestesítője, azaz Richard Dean Anderson is. Ha kialudtad magad, kezdd a napot a Szeged365 legfrissebb infóival!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Rajmund, Zelma, Alfonz, Amázia, Bertram, Emerencia, Emerka, Emese, Ildefonz, Janek, János, Manyi, Maréza, Mari, Mária, Mariella, Marinka, Marion, Marióra, Mariska, Masa, Milli, Mimi, Miriam, Mirjam, Moira, Molli, Rajmond – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 287 éve született Kempelen Farkas tudós, feltaláló, a sakkozógép megépítője. XVIII. század egyik legjelentősebb magyar tudósa és feltalálója. Nyolc nyel­ven írt, beszélt, németre fordította Mária Terézia tör­vénykönyvét. Megépítette a beszédutánzó gépet és ő tervezte a Budai Várszínház épületét is.
  • 238 éve jött világra Stendhal francia író. Eredeti nevén Marie-Henri Beyle. A francia realista regényírás első nagy képviselője, lélekelemzés egyik leg­nagyobb mestere. Legismertebb művei a Vörös és fekete, A pármai kolostor.
  • 230 éve látta meg a napvilágot Gebhardt Xavér Ferenc orvos, az első, aki tanári székfoglaló beszédét magyarul tartotta.
  • 189 éve kezdte meg földi pályafutását Édouard Manet francia festő, grafikus, a Reggeli a szabadban alkotója. Manet a realizmus és az impresszionizmus határát jelentő korszak egyik legnagyobb alakjaként vált ismertté.
  • 123 éve Rigában megszületett Szergej Mihajlovics Eizenstein filmrendező, a szovjet némafilmek úttörője, a vágástechnika nagy mestere.
  • 103 éve jött világra Gertrude Belle Elion, Nobel-díjas biokémikus, több életmentő gyógyszer felfedezője. Az amerikai Gertrude Belle Elion nevéhez fűződik többek közt a 6-merkaptopurin (Purinethol – immunszupresszor), az Imuran (kortikoszteroid), a Zovirax (herpeszvírus elleni gyógyszer) és egyes leukémia elleni gyógyszerek felfedezése. Elion munkássága során összesen 45 gyógyszerre kapott szabadalmat.
  • 93 éve látta meg a napvilágot Jeanne Moreau, francia színésznő, a Jules és Jim, a Szeretők és a Nikita szereplője.
  • 71. születésnapját ünnepli Richard Dean Anderson amerikai színész, producer, zeneszerző, a MacGyver és a Csillagkapu című sorozatok legendás főszereplője.
  • 57 éves lett Mariska Hargitay Golden Globe-díjas és Emmy-díjas magyar származású amerikai színésznő, aki leginkább arról ismert, hogy ő játszotta Olivia Benson detektív szerepét az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály című tévéfilmsorozatban.

KAPD FEL AZ ERNYŐT, HA ELINDULSZ OTTHONRÓL!

Itt a hétvége, és megérkezik a hidegfront is. Szombaton felhős időre és esőre is számíthatunk, így ha nem szeretnél elázni, tartsd kézközelben az esernyőt, a hétvégi túrázást pedig napold el egy kicsit későbbre!

ONLINE NYÍLT NAPOT TART AZ SZTE

Online nyílt napot tartanak az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán. A program 9:30-13:00 óra között zajlik, ahol a tanszékek előadásaikban virtuális bemutatókra hívják az érdeklődőket, akik a bemutatókat követően külön chat szobákban kérdéseket tehetnek fel az adott előadóknak.

Fotó: SZTE

ÚJABB KONDITEREM NYIT MEG

Egy héttel a Global Fitness után újabb szegedi konditerem döntött úgy, hogy újranyitja kapuit. Csakis a 2021-es évre érvényes igazolvánnyal lehet belépni, normál földi halandók (vagyis azok, akik nem sportolnak versenyszerűen) továbbra sem mehetnek kondizni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb