Közélet

Megnőtt az oltási kedv? Már a magyarok 55 százaléka tervezi, hogy beoltatja magát

Az év elején mért emelkedéshez képest is tovább nőtt az oltási hajlandóság Magyarországon – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából. Mint kiderült, már a magyarok 55 százaléka tervezi, hogy beoltatja magát a koronavírus elleni védőoltással, ami azt jelenti, hogy január elején már 10 százalékponttal nőtt a múlt év végéhez képest a magukat beoltatni kívánók aránya Magyarországon, erre a hétre pedig a kutatás adatai további 10 százalékpontos növekményt mutatnak.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy Magyarországon már több mint 4 millióan nyitottak a vakcina beadatására, 2020 végéhez képest másfél millióval többen. Több tényező is közrejátszhatott abban, hogy az év elején másfélszeresére emelkedjen az oltási hajlandóság hazánkban. Egyrészt, már több mint százezer embert beoltottak Magyarországon, valamint a világon is több millió ember kapta meg a vakcinát komolyabb mellékhatások nélkül, ami az egyik méregfogát húzta ki az oltásellenesek érvelésének. Másrészt egyre többen vállalják fel oltáspártiságukat egyes közéleti szereplők, véleményformálók közül is, ami biztosan közrejátszik a hajlandóság növekedésében.

Forrás: koronavirus.gov.hu

NÉGYBŐL HÁROM EMBER OLTANA

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a 60 év felettiek korcsoportjában a legnagyobb az oltási kedv, négyből három ember beoltatná magát ebben a korosztályban. Az életkorral fordított arányban csökken a hajlandóság, a fiataloknak csak harmada tervezi beadatni a vakcinát. A jövőben vélhetőleg ez a korcsoport is nyitottabb lesz, ha a különböző szórakozási és utazási lehetőségek az oltáshoz lesznek kötve. Orbán Viktor szerint pedig amíg nincs tömeges oltás, addig a korlátozásokat sem oldják fel.

DE MILYEN OLTÁSOK ELÉRHETŐEK MAGYARORSZÁGON?

Eddig 138 983 embert oltottak be Magyarországon, 5815-en pedig a második dózist is megkapták. Az oltópontokon jelenleg kétfajta vakcinát használnak: az elsőként uniós engedélyt kapott Pfizer-BioNTech oltóanyagot, valamint a Moderna vakcináját. Mindkettő a legmodernebbnek számító, úgynevezett RNS-vakcinák közé tartozik. Az eddig beadott oltások döntő többsége a Pfizer terméke. Mindkét oltóanyag az EU-val kötött szerződés keretében érkezik Magyarországra, szállításuk hetente, néhány tízezer adagonként történik. Ezeken kívül engedélyt kapott Magyarországon az Oxford-AstraZeneca vakcinája, valamint az orosz Szputnyik-V. Mindkettő úgynevezett vektoralapú oltás. Modern, biztonságos, de ritkán előfordulhat, hogy a beoltott személyben nem vált ki megfelelő immunválaszt, még ritkább esetben pedig túlzott immunválasz jelentkezik. Az AstraZeneca készítménye a január végére várható uniós jóváhagyás után juthat el a tagországokba. A orosz vakcinára pénteken kötött megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában. 

Forrsá: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb