Mindenmás

Elkapták a kínai Pablo Escobart, az Ausztráliába áramló kábítószer 70 százalékának az útját irányította a drogkartell

Tse Chi Lop letartóztatásával egy több mint tíz éve tartó nyomozássorozat, az Operation Kungur ért véget. Ebben több mint 20 ügynökség vett részt Ausztrália vezetésével, ahol az országba áramló kábítószer 70 százalékának az útját irányította a drogkartell.

Az amszterdami Schipol repülőtéren, pénteken tartóztatták le Tse Chi Lopot, a The Company néven ismert távol-keleti drogkartell első emberét – írja a BBC-re hivatkozva az Index. A kínai születésű, de kanadai állampolgárságú férfit egy 2019-es, ausztrál szövetségi rendőrség által kiadott Interpol-körözésre hivatkozva kapták el, a hollandok pedig  Ausztráliának fogják kiadni. Drogkartelljének – amely főleg szintetikus kábítószereket, de heroint is gyárt és forgalmaz – a gyanú szerint csak 2018-ban 17 milliárd dollár bevétele volt metamfetaminkereskedelemből, és meghatározó  szereplője az évi 70 milliárd dolláros távol-keleti piacnak Japántól Kínán át Ausztráliáig és Új-Zélandig.

AZ ELMÚLT 20 ÉV LEGJELENTŐSEBB RENDŐRSÉGI ESEMÉNYE LETT AUSZTRÁLIÁBAN

Ami a szerepét illeti, az 57 éves Tse Chi Lop a kolumbiai Medellín-kartell néhai vezetőjéhez, Pablo Escobarhoz mérhető alakja a nemzetközi kábítószer-kereskedelemnek. 1998-ban drogcsempészet miatt az Egyesült Államokban, New Yorkban egyszer már elfogták, és bíróság elé állították. Ügyvédje egy beadványban leírta, hogy a szülei állandó gondozásra szorulnak, a 12 éves fia pedig tüdőbeteg. Ekkor Tse Chi Lop azt ígérte, ha szabadon engedik, éttermet nyit, és azt állította a bíróság előtt, hogy mélyen megbánta bűneit.  Végül kilenc évet kapott, a nagyját Elktonban, Ohio államban töltötte le. 2006-os szabadulása után visszatért Kanadába. Azóta élt Makaón, Hongkongban és Tajvanon is. Éppen egy Kanadába tartó repülőgépre akart felszállni, amikor letartóztatták. Elfogását az ausztrál sajtó kikiáltotta az elmúlt 20 év legjelentősebb rendőrségi eredményének.

Ekkora fogás ugyan nem volt még, viszont a mi rendőreink sem tétlenkednek Szegeden:

Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb