Közélet

140 mesterszakos SZTE hallgató kezdheti meg tanulmányait a keresztfélévben

Változatlanul népszerűek a Szegedi Tudományegyetem keresztfélévben indított mesterszakjai, a 2021-es központi felvételi eljárásban: a tavalyi létszámmal csaknem megegyező létszámú, összesen 140 új hallgatót vett fel az intézmény nappali és levelező képzésekre.

KOMMUNIKÁCIÓ, MARKETING, HUNGAROLÓGIA A HÚZÓSZAKOK ÉLÉN

A 2021-es központi keresztféléves felvételi eljárás során hat kar hirdetett meg mesterképzést nappali és levelező munkarendben. Idén különösen népszerűek voltak a hungarológia, kommunikáció – és médiatudomány, szociálpolitika, pénzügy, vállalkozásfejlesztés, marketing, vidékfejlesztési agrármérnöki, élelmiszerbiztonsági és – minőségi mérnöki, programtervező informatikus, info – bionika mérnöki, vegyész és környezetmérnöki mesterszakok.

A felvételizők értesítését 2021. január 25-én az Oktatási Hivatal kezdi meg SMS küldéssel, illetve a besorolási döntés felvi.hu-n keresztüli eljuttatásával. A Szegedi Tudományegyetem –zöld egyetemként – papír alapú értesítést nem küld, a felvettek 2021. január 27-től e-mailben kapnak értesítést a tanulmányok megkezdéséhez szükséges tudnivalókról, és az elektronikus beiratkozás menetéről. A gólyák beilleszkedését az SZTE Felvettek honlapja is segíti, ahol minden szükséges információt megtalálhatnak egyetemi éveik megkezdéséhez.

NŐ AZ ÉRDEKLŐDÉS A MESTERSZAKOS KÉPZÉSI FORMA IRÁNT

Szintén munkaerő-piaci trend, hogy nő az érdeklődés a mesterszakos képzési forma iránt, a hallgatók számára vonzó a mesterképzések elvégzése után elérhető bérnövekedés. A Szegedi Tudományegyetemen a mesterszakok esetében 10 százalékkal nőtt a felvett hallgatói létszám, összesen 856 hallgató kezdi meg mesterszakon a tanulmányait.

Annak érdekében, hogy ez a javuló tendencia folytatódjon, a szegedi egyetem uniós és hazai forrásból 2021 májusáig tartó programot indított. A projekt célja, hogy növelje az egyetemre felvételiző diákok arányát, elsősorban a hátrányos helyzetű járások középiskolásai között. Kiemelt figyelmet kap a természettudományos, mérnöki és informatika képzési terület, az eddigi beiskolázási programok fejlesztése és a leendő hallgatók körének szélesítése. A középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését szolgálja a Szegedi Tudományegyetem START ösztöndíj-programja is. Az első helyes jelentkezők körében igazán népszerű volt az ösztöndíj: összesen 1458-an adták be jelentkezésüket. A pályázatokat augusztusban bírálja el az SZTE Tehetségpont Tanácsa.

A hagyományos, szeptemberben induló képzésekre 2021. február 15-ig lehet jelentkezni. A Szegedi Tudományegyetem Junior Akadémiája emelt szintű érettségire való felkészítéssel, Start ösztöndíjjal támogatja a jelentkezőket. További információk a https://u-szeged.hu/felveteli oldalon, valamint a 2021. január 28-i online nyílt napon érhetők el. 

AKI 11 DIPLOMÁT SZERZETT SZEGEDEN

Ha már témánál vagyunk, imádtátok az alábbi sztorinkat és annak főhősét, Kapus Krisztiánt. Informatikus – könyvtáros, katolikus hittanár, magyar szakos bölcsész, művelődésszervező, média specializációval, de tanult egészségfejlesztést, mentálhigiénét, járt közoktatási vezetőképzésre is, katolikus teológus és ez még csak a töredéke azoknak a területeknek, amiből diplomát szerzett cikkünk főhőse az elmúlt 28 év alatt, aki immáron negyedik alkalommal kaphatta meg a Magyar Rekord Egyesülettől a megtisztelő Magyar rekorder címet, ugyanis az egész országban neki sikerült eddig a legtöbb felsőfokú végzettséget – összesen húsz diplomát- megszereznie, amiből tizenegyet a Napfény városában, Szegeden kapott meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb