Közélet

Jakab Ferenc: rá fog menni az évünk a koronavírus-járványra

“Rá fog menni az idei évünk” – válaszolta Jakab Ferenc virológusprofesszor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője az ATV Heti Napló című műsorában arra a kérdésre, hogy mikor lehet vége a koronavírus-járványnak. Mint mondta, attól függetlenül, hogy elkezdődött az oltási kampány, senki sem dobhatja el a maszkot, nem áll vissza minden a régi rendbe. 

Ha tudományos tények és publikációk alátámasztják egy vakcina hatásosságát, akkor nincs olyan vakcina, amivel ne oltathatnánk be magunkat – mondta Jakab Ferenc. Bár van különbség az első, második és harmadik generációs vakcinák között, a legnagyobb baj így is mindig az, ha elkapjuk a koronavírust.

Mint kifejtette,

  • …az első generációs vakcinák főleg inaktivált vírust tartalmaznak, amelyekben van hordozóanyag.
  • …a második generációs vakcinákban nincs vírus, csak egy darab fehérje, amely hordozóanyagot tartalmaz.
  • …a harmadik generációs vakcinák már csak a vírusnak egy fehérjét kódoló örökítőanyagát tartalmazzák. Ez az, amely vírusfehérjét termel az emberi szervezetben, és erre születik egy immunválasz, hordozóanyagok viszont nincsenek benne.

Jakab Ferenc beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések feloldására csak akkor lehet számítani, ha nő a beoltottak száma.

SZEGED 365 VAKCINA-KISOKOS DR. LETOHA TAMÁSSAL

Az elmúlt egy hétben valóságos vakcina-armageddon zúgott a nyakunkba, rengetegen kértétek, hogy adjunk közre egy egyszerűsítő, a helyzetet objektíven tisztázó írást a témában. A hétvégén Dr. Letoha Tamás szegedi kutatóorvos segített a tisztán látásban, mielőtt felülnél valamelyik önjelölt szakértő hisztéria-keltésének, ezt mindenképp olvasd el:

A MA REGGELI SZÁMOK EGÉSZEN BÍZTATÓAK

Miközben Jakab Ferenc az egész évet beárnyékoló járványhelyzetről beszélt, a ma reggeli számok egészen bíztatóan alakultak, főként szegedi szemmel. Mindössze 33 új esetet regisztráltak Csongrád-Csanád megyében:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb