Sport

Mikler és Bánhidi kereten kívül, Bodó a kispadon: kikaptunk a spanyoloktól a kézi-vb-n

Az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság I. számú középdöntős csoportjának utolsó fordulójában Spanyolország biztos győzelmet aratott a rendkívül tartalékos Magyarország felett. A spanyolok már az első félidőben nagy különbséggel vezettek, nekünk csak a kozmetikázás jutott (36–28). Ezzel eldőlt, hogy a mieink Franciaországgal találkoznak a legjobb nyolc között.

MIKLER ÉS BÁNHIDI KIMARADT, BODÓ A KISPADON ÜLT AZ ELSŐ FÉLIDŐBEN

Miután az előző körben mindkét csapat biztosította már a helyét a negyeddöntőben, nagy kérdés volt, mennyire akarják pihentetni a játékosaikat a felek az egyenes kieséses szakaszra. Ami a mieinket illeti, hamar megkaptuk rá a választ, ugyanis az eddig legtöbbet a pályán levő hármasunk, Mikler Roland, Bánhidi Bence és Lékai Máté a nevezett keretből is kimaradt, de a további kulcsemberek közül Máthé Dominik, Bodó Richárd és Sipos Adrián is csak a kispadon foglalt helyet az első félidőben.

Egy valamiben biztosak vagyunk: hiba volt a szegedi klasszisok nélkül csatába indulni.

A hiányukban viszont nem tudtuk felvenni a versenyt az Eb-címvédővel, amely velünk ellentétben a legjobbjaival állt fel. Székely Márton kezdett a kapunkban, a védelem közepén pedig Rosta Miklós és Topic Petar kapott helyet, de nem tudták feltartóztatni az ellenfél játékosait.

NEM INDULT JÓL AZ ELSŐ FÉLIDŐ

Sok volt a bizonytalanság nálunk, az ötödik percig kellett várni az első akciógólunkra, ekkor már 4–1-re vezettek a spanyolok. Egy jó szakasza volt az első félidőnek, amikor 7–2 után ötös gólsorozattal, emberelőnyben három üres kapus találatot is elérve egyenlítettünk.

Egyenlő létszámban aztán megint elszórtunk több labdát, bosszantó technikai hibákat követtünk el, és a spanyolok újra elléptek. Különösen a szélsőik voltak elemükben, Ferran Solé például mind a nyolc kísérletét gólra váltotta. Mivel nem voltunk olyan kemények hátul, mint a korábbi meccseinken, átlövőből és beállóból is eredményesek voltak az ibériaiak. Sokatmondó volt, hogy 21 gólt kaptunk az első harminc percben, a mieink ezalatt csak 14-ig jutottak, így jelentős volt a különbség a két csapat között a szünetben (21–14).

BODÓ VISSZATÉRT A MÁSODIK MENETBEN

A folytatásban Bodó és Máthé is pályára került, míg a kapuba Borbély Ádám állt be. A Szeged átlövőjének nem jöttek be a lövések, hol a kapufa, hol Gonzalo Pérez de Vargas hárított. Az első két gólt így is mi lőttük, de erre héttel válaszoltak a spanyolok, így már 12 találat volt a különbség (28–16). Támadásban feltűnően szenvedtünk, látszott, hogy többen keveset játszottak az elmúlt meccseken, de hátul sem tudtuk megszűrni az ellenfél rohamait. Gulyás István időkérésekor azt kérte a játékosoktól, hogy emeljék fel a fejüket, és küzdjenek a végéig, ne engedjék el a meccset. Ancsin Gábor 13 perces gólcsendet tört meg, és sikerült összekapni magunkat, így egy 6–1-es sorozattal visszajöttünk tízen belülre.

Ezzel együtt a veretlenségüket őrző spanyolok simán, 36­–28-ra győztek, és megnyerték a csoportot, a nyolc között Norvégia vár rájuk. A szerdai negyeddöntőben, 20.30 órától így az egy nappal többet pihenő, hatszoros aranyérmes Franciaország lesz a magyar csapat ellenfele.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM 
KÖZÉPDÖNTŐ, 3. FORDULÓ 
I. CSOPORT (ÚJ FŐVÁROS) 
SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 36–28 (21–14)
Új főváros, zárt kapuk mögött. V:
 Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)
SPANYOLORSZÁG: PÉREZ DE VARGAS – SOLÉ 8, A. Dujshebaev, R. Entrerríos 3, Marchán 3, J. Canellas 2, A. Fernández 2. Csere: Morros, Maqueda 4, D. Dujshebaev 1, Sarmiento 1, Guardiola 2, Figueras 1, A. GÓMEZ 7 (3), Arino 2. Szövetségi kapitány: Jordi Ribera
MAGYARORSZÁG: Székely M. – Hanusz 1, Ancsin G. 4, Topic 1, ifj. Rosta M. 2, Szita 2, Sunajko S. 4. Csere: Borbély (kapus), Hornyák P. 1, Balogh Zs. 5 (2), GYŐRI M. 5, Nagy Bence 2, Bodó, Máthé 1 (1). Szövetségi kapitány: Gulyás István
Az eredmény alakulása. 9. perc: 7–2. 13. p.: 7–7. 16. p.: 11–8. 27. p.: 19–12. 33. p.: 21–16. 45. p.: 28–16. 47. p.: 55. p.: 31–24
Kiállítások: 10, ill. 8 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 3/3

Forrás és fotó: Nemzeti Sport

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb