Mindenmás

Napi pakk, kedd: szeles lesz a napunk Szegeden, itt az idő elkészítened saját karanténmozidat

Délelőtt a felhők miatt, délután pedig a szél miatt fázhatunk majd Szeged utcáin, de a kettő között lesz egy kis napsütés is. Ha filmes ambícióid vannak, akkor a Belvárosi Mozi új pályázata neked szól, egyébként pedig ma lenne 66 éves Eddie van Halen. Öltözz melegen, és kezdd a napot a Szeged365-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

PaulaVanda, Balambér, Bátony, Gobert, Oberon, Pauletta, Paulin, Polikárp, Tamara, Ticián, Timót, Timóteus, Timóteusz, Titánia, Titanilla, Tittína, Titusz, Valda, Viktorina – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 116 éve Dél-Afrikában megtalálták a Cullinant, a világ legnagyobb gyémántját. Nevét Sir Thomas Cullinan-ról kapta, aki 3 évvel a gyémánt megtalálása előtt felfedezte a bányát. A drágakő a megtaláláskor 3106 karát volt, amit 9 nagyobb és több kisebb részre vágtak, majd csiszoltak. A legnagyobb darab 530 karát, Nagy-Britannia koronaékszereinek része, a jogart ékesíti.
  • 96 éve látta meg a napvilágot Paul Newman Oscar-díjas színész, a Macska a forró bádogtetőn, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök és A nagy balhé szereplője. Édesapja magyar származású kereskedő volt. Az eredetileg Neumann nevű család rokonai Kassa- és közeli környék településein élnek ma is.
  • 95 éve született Mensáros László Kossuth-, Jászai Mari- és Erzsébet-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész. . Előadóművészként, színpadi és filmszínészként is emlékezetes alakításai voltak. Ismertebb filmjei: Nyár a hegyen; Szevasz Vera; Egy őrült éjszaka.
  • Szintén 95 éve Londonban John L. Baird bemutatta az első televízió készüléket.
  • 93 éve jött világra Roger Vadim francia, orosz származású filmrendező, az És Isten megteremtette a nőt, illetve a Barbarella alkotója.
  • 78 éves lett Esztergályos Cecília, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész.
  • 74. születésnapját ünnepli Hámori Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Régi idők mozija, az Elektra és az Én és a kisöcsém szerelője.
  • 66 éves lenne Eddie Van Halen, holland-születésű amerikai gitáros, billentyűs és producer, a Van Halen alapítója és gitárosa.
  • 58 szál gyertyát fúj ma el Andrew Ridgeley gitáros, a Wham! együttes tagja.

SZESZÉLYES LESZ A KEDDI IDŐJÁRÁS

Úgy folytatja majd a keddi időjárás, ahogy a hétfői abbahagyta: napsütéses és felhős időszakok váltakoznak majd Szegeden, és a szél is megélénkülhet. Túl meleg nem lesz, de jó eséllyel nem is fogunk elázni.

VAN EGY JÓ SZTORID? MESÉLD EL!

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából filmes pályázatot tett közzé a Belvárosi Mozi, mely keretében arra biztatnak minden szegedit, hogy készítsék el március 22-ig saját karantén mozijukat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb