Közélet

Operatív törzs: a környező országokban már kopogtat a harmadik hullám, a vendéglátóhelyek korlátozásait csak elegendő beoltott ember után lehet feloldani

A környező országokban helyenként a vírusmutációk megjelenése a harmadik hullám eljövetelét okozza, számolt be róla Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján, ahol Kiss Róbert alezredessel elmondták a koronavírus elleni védekezés legfrissebb és legfontosabb tudnivalóit.

MINDEGYIK VAKCINA MŰKÖDIK

Mindegyik vakcina működik – jelentette ki Müller Cecília, országos tisztifőorvos, majd közölte, hogy a kutatók és a gyártók a saját hipotézisüknek, gyakorlatuknak megfelelően kezdenek kifejleszteni egy-egy vakcinát. Jelenleg úgy tűnik, hogy a koronavírus ellen mindegyik típusú vakcina hatásos – tette hozzá.

36 270 EMBER BEOLTÁSÁRA ELEGENDŐ PFIZER, 9 EZER EMBERNEK ELEGENDŐ MODERNA VAKCINA ÉRKEZIK A HÉTEN

Elmondta, a héten több vakcinaszállítmány érkezik. A Pfizertől 36 270 ember beoltására elegendő vakcina érkezik, a Moderna pedig vasárnapra ígért további 9 ezer embernek elegendő mennyiséget. A tisztifőorvos kiemelte: a következetes intézkedéseknek és az állampolgárok jogkövető magatartásának köszönhetően a magyar járványügyi adatok kedvezően alakulnak.

A KÜLÖNFÉLE VÍRUSMUTÁCIÓK HELYENKÉNT HARMADIK JÁRVÁNYHULLÁMOT IDÉZNEK ELŐ

Elsősorban a brit mutáns variáció terjedését figyeljük, mivel a környező országokban, és Európában is sok fejfájást okoznak a hatóságoknak a különféle vírusmutációk, helyenként harmadik járványhullámot okozva – mondta el az országos tisztifőorvos.

A MÁSODIK OLTÁST KÖVETŐEN JELENTKEZHET AKÁR 1-2 NAPOS LÁZ IS

Eddig több mint 146 ezer 995 ezer embert oltottak be, és 9403 fő már a második oltását is megkapta – számolt be az immunizáció állásáról Müller Cecília. Közölte azt is, hogy a második oltás beadását követően nagyobb fájdalmak is jelentkezhetnek, de számolni kell bőrpír, hőemelkedés, esetleg 1-2 napos láz megjelenésével is. E tünetek enyhítésére paracetamol tartalmú készítményeket javasolnak az orvosok – közölte Müller Cecília.

HÁROM RÉSZLETBEN ÉRKEZIK AZ OROSZ VAKCINA, SZÜKSÉGHELYZETI ENGEDÉLYT KAPOTT AZ ASTRAZENECA, ÉS TÁRGYAL A KORMÁNY A KÍNAI VAKCINAGYÁRTÓVAL

Az AstraZeneca vakcinája szükséghelyzeti engedélyt kapott Magyarországon, azonban ez a cég is keveset tud szállítani. Az AstraZeneca vakcina gyártójának még nincs uniós engedélye. A tisztifőorvos kijelentette, hogy 30, 60, és 90 nap múlva érkezhet meg az egymillió ember számára elegendő 2 millió adag orosz vakcina. Tárgyal a kormány a Sinopharm kínai gyártóval is a vakcinabeszerzésről – jegyezte meg a tisztifőorvos. Újságírói kérdésre válaszolva közölte, minden érkező vakcinatétel minőségét ellenőrzi a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 

A VENDÉGLÁTÓHELYEKET CSAK AKKOR LEHET KINYITNI, HA ELÉG EMBERT BEOLTOTTAK EHHEZ

A vendéglátóhelyek csak akkor nyithatnak ki újra, ha elég embert beoltottak, mondta el Kiss Róbert, alezredes. Amint ez lehetségessé válik, az Operatív Törzs haladéktalanul javasolni fogja a kormánynak az enyhítéseket. Addig is az emberek türelmét kérik.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Az elmúlt hétvégén a maszkviselés kötelezettségének elmulasztása miatt 569 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, így ez idáig összesen 21 368 személlyel szemben jártak el emiatt a korlátozások bevezetése óta. Ezen belül hatóságok 502 személlyel szemben intézkedtek amiatt, hogy a tízezer főnél nagyobb települések közterületein megszegték a maszkviselési kötelezettséget. Közlekedési eszközökön és várakozóhelyeken 31, üzletekben és bevásárlóközpontokban 36 személlyel szemben intézkedtek a járványvédelmi szabályok megszegése miatt.

KÉT VENDÉGLÁTÓHELYET BEZÁRTAK A HÉTVÉGÉN

A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt 781 intézkedést tettek a rendőrök a szabályok bevezetése óta. Ebből az üzemeltető vagy tulajdonos felelőssége 204 esetben volt megállapítható, ezeken kívül további 577 kellett intézkedniük a rendőröknek. Két vendéglátóhelyet bezártak a hétvégén, ezzel együtt összesen 119 üzlet és szolgáltatási hely bezárásáról döntöttek – számolt be róla Kiss Róbert.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb