Gasztro

133 vendéglátóhely nyitna újra február elsején

A tömeges nyitásért kiálló Facebook-csoport szerint hétfő délutánig 133 vendéglátóhelyről jelezték, hogy a korlátozások ellenére kinyitnak február elsején. Az esti hír hallatán körbehívtuk a szegedi vendéglátósokat, közben megszólalt az ügyben Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

LENGYELORSZÁGBÓL INDULT A HULLÁM

Az Én kinyitok hullám január 13-án indult Lengyelországban, OtwieraMY néven, kicsivel később már olasz vendéglátósok is csatlakoztak az Európán végigsöprő hullámhoz és úgy fest, a magyarok sem akarnak kimaradni a dologból. Az “Országos nyitás február 1-jén!” nevű Facebook esemény szervezői hétfő délután azt nyilatkozták az Indexnek, hogy eddig 133 vendéglátós csatlakozott hozzájuk, közülük a többség egészen február 1-ig anonimitásban szeretne maradni, magyarán, nem tudni, kikről van szó.

Az újranyitási mozgalom soraiban egészen kreatív arcok is előkerültek, az egyik debreceni kocsma tulaja például különféle pozíciókra jelentené be a vendégeket, kihasználva, hogy a munkatársak a vendéglátóhelyen tartózkodhatnak.

Hogy idézzük őket (via Facebook):

“Nyitott pozíciók: biliárd asztal tesztelő, 6-8 fő; hűtő hatékonyság tesztelő 10-12 fő; sörcsapoló tesztelő hűtésére 8-10 fő; sörcsapoló tesztelő szén-dioxid tartalomra 10-12 fő. Kerti pad teherbírás tesztelő ami, össze köthető egyéb dolgok tesztelésével 30-40 fő”.

A felvétel feltétele, hogy csak előre jelentkezőket fogadnának, napi bejelentéssel. A jelentkezésnek díja is van, és a védőitalért ellenszolgáltatást várnak el – derül ki a bejegyzésből.

NEM TÚL RÓZSÁS A HELYZET SZEGEDEN

Hétfő este felkaptuk a telefont és végeztünk egy villámgyors, házi-közvéleménykutatást Szegeden. Arra a kérdésünkre, hogy csatlakoznak-e a február elseji rendhagyó demonstrációhoz, az általunk körbehívott 14 szegedi vendéglátós közül 12 egyértelmű nemet mondott, a maradék kettő azt mondta, megfordult a fejében, de még nem tudja. Az egyik közismert, Szeged belvárosában működő étterem tulajdonosa arra panaszkodott, hogy még meg sem kapta a novemberre ígért bértámogatást, az egyik újszegedi pub tulaja pedig szürreális mértékű, számára feleslegesnek tűnő papírmunkáról mesélt a fentiek kapcsán.

A helyzet egyébként sem túl rózsás Szegeden, a szóban forgó vállalkozások többsége a tartalékai végét járja:

KOVÁCS ZOLTÁN: A KORMÁNY A MIELŐBBI NYITÁSRA GYÚR

A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek.

Kovács Zoltán kiemelte: érthető a magyar vendéglátósok álláspontja, hiszen a járvány nagy csapást mért a vendéglátósokra egész Európában, így Magyarországon is. A vakcina a kulcs: ahogy lesz elég oltóanyag, elindulhat a tömeges oltás, és fokozatosan újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek – közölte.

EGY KIS NOSZTALGIA, OKTÓBERBŐL

Ezt a Szeged 365 fotóriportot itt hagyjuk a végére, némi nosztalgia gyanánt: ilyen pezsgés volt a Napfény Városában október elején, szigorúan este 11 – ig…

Forrás: MTI, Index, koronavirus.gov.hu, Facebook

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb