Mindenmás

Napi pakk, szombat: zöld utat kapott a kínai vakcina, Isten éltessen, Phil Collins!

Ne lepődj meg, ha ma teljesen tavaszi hangulatod lesz Szegeden, mert egy kicsit megőrül az időjárás, és sok napsütésben, illetve kellemes, tíz fok feletti hőmérsékletben lesz részünk. Tolj be egy halhatatlan Phil Collins slágert, és kezdd a hétvégét a Szeged365-tel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Gerda, Martina, Adelgund, Adelgunda, Aminta, Bors, Barsz, Gellért, Gerhárd, Hiacinta, Jácinta, Martinella, Martinka, Orgona, Sziringa, Taciána

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 203 éve született Görgey Artúr honvéd tábornok, aki Világosnál feltétel nélkül letette a fegyvert. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakja. Történelmi szerepének megítélése a mai napig ellentmondásos.
  • 190 éve látta meg a napvilágot Rudolph Wurlitzer német hangszerkereskedő, hangszer és zenegépgyáros. A szászországi Schöneck-ben született, 1853-ban költözött Amerikába. A család 1600 óta foglalkozott hangszerkészítéssel. Amerikában kezdetben Németországból hozott hangszerekkel kereskedett, majd Cincinnatiban The Rudolph Wurlitzer Company néven gyárat alapított, ahol később három fia Howard, Rudolph és Farny is dolgozott. Kezdetben katonai zenekarok, majd színházak és körhinták számára készítettek hangszereket. 1889-ben helyezték üzebe az első pénzbedobással működő automata hangszert, amit később a gyártó cég alapítójának neve után “wurlitzer”-nek neveztek el.
  • 174 éve Yerba Buena-t elnevezték San Francisco-nak.
  • 128 éve született Sávoly Pál Kossuth-díjas mérnök, statikus, a budapesti Erzsébet híd tervezője. Tervei alapján épült a lánchídi aluljáró, a Margit híd aluljárója és az Árpád-híd felüljárója. 1945 után részt vett a lerombolt Duna-hidak újjáépítésében, a Szabadság híd és a Lánchíd helyreállításában.
  • 96 éve jött világra Douglas Engelbart, aki 1968-ban feltalálta és használni kezdte a számítógépes egeret.ű
  • 91. születésnapját ünnepli a már vagy 60 éve 50-nek kinéző Gene Hackman, kétszeres Oscar-díjas visszavonult amerikai színész, író. Hat évtizedet átívelő színészi pályafutása alatt két Oscar-díjat, négy Golden Globe-díjat, két BAFTA-díjat és egy Screen Actors Guild-díjat nyert. A legrangosabb filmes elismerést 1972-ben A francia kapcsolatban, 1993-ban pedig a Nincs bocsánatban nyújtott kiemelkedő alakításáért vehette át.
  • 84 éves lett Vanessa Redgrave Oscar-díjas angol színésznő. 1977-ben a Júlia című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.
  • 70 éve látta meg a napvilágot Phil Collins angol rockzenész, színész, az egykori Genesis énekese, producer. Kevesen tudják, de bizony ő is Oscar-díjas: 1999-ben a Tarzan You’ll be in my heart című betétdaláért megkapta az akadémia elismerését.
  • 68 éve megszületett Steven Zaillian forgatókönyíró, író, rendező, az Ébredések, a Mission Impossible és a Schindler listája szerzője.
  • 62. szál gyertyát fúj ma el Kelly Lynch amerikai színésznő, a Cocktail, az Országúti diszkó, és a Charlie angyalai szereplője.
  • 52 éve utoljára lépett fel együtt a Beatles.
  • 47 éves lett Christian Bale Oscar- és Golden Globe-díjas brit színész., az Amerikai psycho és a Nolan-féle Batman trilógia szereplője. Az Oscar-díjat 2011-ben A harcosban nyújtott alakításáért vehette át.
  • 46. születésnapját ünnepli Storcz Botond Norbert olimpiai bajnok kajakozó, edző.

SZOMBATON EGY NAPRA BEKÖSZÖNT A TAVASZ SZEGEDEN

Goodbye esős délután, hello napsütés! Nagyjából így lehet összefoglalni a szombati időjárást, egy teljes napra beköszönt ugyanis a tavasz, sok-sok napsütéssel, és kellemes, 10 fok feletti hőmérséklettel. Ha eddig azon gondolkodtál, hogy kimozdulj-e, akkor nyugodtan vágj bele!

ZÖLD UTAT KAPOTT A KÍNAI VAKCINA

Az OGYÉI kiadta az engedélyt a kínai Sinopharm vakcinájára. A kínai hatószer engedélyével tovább bővül az oltási paletta is. Mindegyik vakcina esetében a teljes védettség a második oltást követően alakul ki. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb